Догори
Дати відгук

Нові тарифи не такі страшні: як заощаджувати електроенергію з комфортом для себе

Нові рішення для нових реалій: економно — не значить погано.

9 хв на прочитання06 Березня 2023, 20:16
Фото: ENERGY LINE Фото: ENERGY LINE
Поділитись:

Відключення електроенергії поки що позаду (хоча оскільки війна не закінчилася, не факт, що нам не доведеться згадати, що таке блекаут), але уряд уже анонсував підвищення тарифів на електроенергію, тому сьогодні про економію енергії задумуються не тільки екоактивісти, а й більшість звичайних українців.

«Рубрика» розповіла про рішення, що допоможуть кожному з нас заощаджувати електроенергію просто й ефективно. Як готувати, прибирати, прати ефективно, ощадливо та комфортно?

Блекаути і нові звички енергокористування

У результаті масованих російських обстрілів по критичній інфраструктурі України у державі введені віялові й аварійні відключення електроенергії. Крім того, важливо, аби кожен українець економно використовував енергоресурси, щоб не перевантажувати мережута не спричиняти частіші відключення. 

Як повідомляє «Укренерго», Німецька Федеральна асоціація управління енергетики та водними ресурсами (BDEW) провела дослідження, відповідно до якого споживання енергії у середньостатистичній квартирі розподіляється наступним чином:

28 % — телевізори, ігрові приставки та комп'ютери;

14 % — прання та сушіння одягу;

13 % — освітлення;

11 % — холодильники та морозильники;

9 % — приготування їжі;

8 % — миття посуду.

Таким чином, кожному з нас варто переглянути свої звички в користуванні електроприладами та знайти економніші, зручніші, безпечніші способи використання енергоресурсів. 

Оптимізувати споживання електроенергії — прості правила для українців

Перше. Реструктуризація споживання та відмова від зайвого. Зробіть ревізію своїх електроприладів і визначтеся, які з них можна використовувати лише вночі, а які вам тимчасово не потрібні.

Наприклад, посудомийна машина потребує багато електроенергії. Набагато ефективніше мити посуд під краном руками — навіть за умови нагрівання води бойлером або на електричній плитці ви витратите меншу кількість електроенергії.

Якщо у вас є газова пічка, мінімізуйте використання електрочайника. Кип'ятити воду можна навіть у звичайній каструлі. Так само слід рідше користуватися й мікрохвильовою пічкою і розігрівати їжу на газовій плиті.

Друге. Все по черзі. Звичайно, в умовах, коли світло дають на кілька годин, думати про черговість використання електроприладів дуже складно. Потрібно і прати, і прасувати, і воду гріти, а ще не завадило би помити голову та висушити волосся феном. Проте все ж украй важливо, використовуючи побутові електроприлади великої й дуже великої потужності, дотримуватись принципу черговості.

Коли праска, пральна машина, електроплита тощо працюють одночасно, створюється надвелике навантаження на мережу. Це може спричинити спрацювання аварійного захисту та відключення електроенергії.

Найкраще — скласти графік і список пріоритетів для себе й користуватися приладами ефективно.

Третє. Бойлери — економно чи ні? Вмикати та вимикати бойлер у надії зекономити енергію не варто. На нагрівання води прилад витрачає більше, ніж на підтримання температури. Вимикати його варто тоді, коли ви надовго їдете з дому.

Проте, є рішення, які допоможуть іще більше економити на нагріві води. Наприклад, існують «розумні розетки». З ними можна налаштувати час, коли бойлер автоматично увімкнеться та вимкнеться. Ви можете запрограмувати його на роботу вночі — у період найнижчого споживання. Тоді на ранок для вас буде тепла вода, а для мережі — економія.

Іще варто періодично очищувати водонагрівач від накипу. Таким чином він працюватиме швидше й економніше.

Їсти смачно, готувати економно

Нагрівальні прилади — найбільш енергозатратні. Саме тому кухонній техніці слід приділити особливу увагу. Від чого можна відмовитися, щоби знизити навантаження на мережу? Тимчасово відправити на відпочинок дриль або пральну машину — це одне. Але все ж часом хочеться приготувати собі щось смачненьке й скористатися електродуховкою. Водночас у багатьох із нас у квартирах стоять електроплити. І якщо без пиріжків іще можна обійтися, то як економити з варильними поверхнями?

Спершу поговоримо про лайфхаки використання електроплит. А потім — про альтернативні рішення.

По-перше, слідкуйте, щоб діаметр конфорки відповідав діаметру посуду. Велика каструля на малій конфорці — страва готується довго. Малий посуд на великій поверхні — ви втрачаєте енергію даремно.

На звичайній електроплиті економніше готувати страви по черзі на одній конфорці. Таким чином ви не витрачатимете зайву енергію на розігрів нової з нуля. Це не стосується індукційних плит. Тут суттєвої різниці немає.

Страву можна вимикати за 10-15 хвилин до кінця приготування — вона дійде під кришкою, а ви зекономите електрику.

А от альтернативне рішення для тих, хто цінує економію часу й електроенергії — використання мультипечі. Приготування у розумній мультипечі розміру XXL, яка налаштовує оптимальний час і температуру, аби результат був якнайкращим, на 40 % швидше та зберігає до 50 % енергії на противагу готуванню в духовці.

На сьогодні це — чудова альтернатива й електроплитам. Оскільки мультипіч не вимагає від вас присутності під час приготування їжі, ви можете займатися іншими справами, коли вдома є світло. Ви просто обираєте тип страви та натискаєте кнопку приготування. 

У чистому домі й у блекаут світліше

Пральна машина може витрачати близько 14 % електроенергії, яку використовує родина. Що робити, щоб й ходити в чистому, і не «накручувати» зайвого?

Завантажуйте «пралку» максимум на три чверті від допустимої ваги. Якщо ви її перевантажите, витрати електроенергії збільшаться на 10-15 %.

Не періть по парі футболок щодня. Краще складайте брудний одяг у кошик для білизни та періть його разом, коли назбирається достатньо для завантаження машинки.

Крім того, знизити споживання електроенергії можна, знизивши температуру прання. Особливо, якщо одяг не дуже брудний. Перед пранням можна обробити плями вручну.

Також краще прати вночі. Тут може допомогти таймер відкладеного запуску чи «розумна розетка».

Що ж до прибирання квартири, то, звісно, можна використати віник замість пилососа. Але на сьогодні є й краща альтернатива — мийний бездротовий пилосос. Тим паче, шкода дорогоцінного часу й зусиль на прибирання, яке не допоможе позбутися пилу, а лише рознесе його по квартирі.

Світле рішення: скільки ламп має горіти в оселі?

Окремо розглянемо питання освітлення. 13 % від загальної кількості спожитої електроенергії у квартирі йде саме на нього. 

На період режиму економії варто все ж відмовитися від освітлювальних приладів із великою кількістю ламп. Зробіть так, щоб освітлення відповідало призначенню кімнати й вашим потребам.

Наприклад, загальне освітлення можна вмикати лише тоді, коли вам це потрібно, а під час читання чи роботи за комп'ютером достатньо торшера чи настільної лампи. Звичайно, варто користуватися енергоефективними LED-лампами. Вони споживають до 10 разів менше електроенергії.

Ще можна встановити сенсори руху — тоді світло з'являтиметься лише тоді, коли хтось є у приміщенні. Це особливо корисна річ для прохідних кімнат, туалетів тощо.

Не забувайте про правило «одна кімната — один світильник».

Держава в темі. Ще одне світле рішення

В ефірі телемарафону перша віце-прем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко повідомила, що з 1 січня 2023 року кожен громадянин України зможе безкоштовно отримати п'ять світлодіодних ламп на заміну старих ламп розжарювання.

Як це зробити? Українці, яким виповнилося 18 років, мають залишити заявку в «Дії», прийти у відділення Укрпошти й обміняти п'ять ламп розжарювання на п'ять енергоощадних. 

За словами пані Свириденко, 50 млн LED-лампочок розвантажить роботу цілого реактору атомної електростанції.

Ще більше економних лайфхаків

Ці прості рішення зекономлять не лише електроенергію, а й ваш час. А це в умовах, коли не вистачає ні того, ні іншого, вже непогано.

✔ Якщо ви готуєте кашу, замочіть крупу завчасно у холодній або підігрітій воді. Так вона звариться набагато швидше. А чимало круп взагалі не треба готувати — варто просто залити окропом.

✔ Щоб вода швидше закипіла, додайте трохи солі чи налийте олії — вона накриє плівкою поверхню води. Сіль та олію ми й так використовуємо у приготуванні, тому їх можна додавати не в кінці, а на початку.

✔ Купуючи електроприлади, обирайте більш економні. Також, якщо обирати між обігрівачем і кондиціонером, варто обрати останній. Сучасні кондиціонери працюють на обігрів із зовнішньої температури до -18. І вони економніші за обігрівачі.

✔ Хочете «посерфити» в інтернеті? Оберіть для цього телефон або планшет замість комп'ютера.

✔ Не залишайте техніку у режимі сну. Вона все одно тягне електроенергію, хоч по суті ніякої користі не приносить — вмикайте лише тоді, коли будете нею користуватися.

Перевірте відстань від холодильника до стіни. Вона має бути не менше 5 см. Якщо він стоїть ближче, то перевитрата енергії може становити 30 %.

Також ми розповідали, як заощадити до 70 % загальних витрат на паливо: чому після припинення відключень зростає попит на екологічні генератори.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання24 Квітня 2024
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Виробництво біометану має потенціал потужного росту
Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
2 хв на прочитання22 Квітня 2024
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Більше з GreenPost