Як їсти менше, не обмежуючи себе: французький підхід
Умовне «Конфі з качки» або «Фуа Гра» — доволі жирна їжа, а проте самі французи доволі стрункі.
Найкращим прикладом того, як їсти менше без жорстких обмежень, є французька культура харчування. Про це розповідає Телеграм-канал Злий реабілітолог.
Французи готують доволі ситні страви, які з погляду правильного харчування не лізуть ні в які рамки. Умовне «Конфі з качки» або «Фуа Гра» — доволі жирна їжа. А проте самі французи доволі стрункі.
Справа в самому ритуалі трапези: французи їдять не поспішаючи, за келихом вина, приділяють величезну увагу смаку, аромату, текстурі та подачі, ну і сам прийом їжі займає годину або більше.
Таке ставлення до харчування закриває кілька не очевидних проблем:
1. Центр ситості спрацьовує не миттєво. На його коректну реакцію потрібно 15-20 хв. Відповідно об'ївшись печивом на ходу, навіть як слід не жуючи, ми лише згодом відчуємо що переїли. Розтягуйте прийом на 20-30 хв, відкладіть смартфон та споживайте не поспішаючи, дайте можливість організму самому підказати, коли настане «ситість».
2. Вміння смакувати їжею. Повільно пережовуйте їжу, смакуйте нею. Добре пережована їжа ефективніше перетравлюється — знову ж, менше їмо, проте більше ситі. Гарна фішка в цьому плані – «родзинкова медитація»: берете жменьку родзинок, і по одній повільно пережовуєте, поки вона не зникне в роті. Сконцентруйтесь на нотках смаку, текстурі та післясмаку. Не поспішаючи, пережуйте всі. Повторюйте, доки не закріпите до автоматизму, і не почнете вживати так усю свою їжу.
Також ми розповідали про сім причин синдрому подразненого кишківника, які не пов’язані з їжею.