Свіже м’ясо — це джерело білка і вітамінів. Його необхідно вживати в їжу всім. Дуже важливо вміти розбиратися в якості м’яса: свіже воно, старе чи ні й т.д. Ось кілька корисних порад допоможуть вибрати якісні продукти.
Як визначити, свіже чи куряче м’ясо?
У свіжої курятини завжди буде однорідний колір: блідо або світло-рожевий. Ніяких сторонніх запахів від продукту не повинно бути. Якщо курятина липка, погано пахне, занадто бліда або на ній проявляються плями — це купувати не можна! М’ясо зіпсовано і його можна тільки викинути. Також до ознак зіпсованості відносяться втрата пружності та еластичності волокон.
У курки біле м’ясо — воно ніжне, дієтичне. Жир і шкіра у птиці можуть бути білого або жовтого кольору. Якщо побачили жовту, знайте, швидше за все птицю годували кукурудзою.
М’ясо буде мати глянсовий блиск. Він до речі є у будь-якого виду м’яса: білого, червоного.
Як визначити на свіжість яловичину?
У свіжої яловичини нейтральний запах. Якщо в ароматі чути кислі, солодкі нотки, краще не купувати такий продукт. У хорошого м’яса насичений червоний колір і однорідна текстура. Якщо на поверхні помітні кірки і темні плями — м’ясо зіпсоване. Свіже м’ясо буде гладким, сухим, пружним і блискучим. Якщо натиснути пальцем нас свіжий відруб, слід буде зберігатися кілька секунд.
Якщо доводиться купувати заморожене м’ясо, розібратися, свіже воно чи ні складніше. Продавці й виробники можуть його щедро заливати глазур’ю. Ось такі продукти харчування точно не варто купувати, як і маринований шашлик.
У магазинах продукт не першої свіжості щедро посипають спеціями, додають оцет, щоб перебити неприємний запах і викладають потім на прилавок. Краще не купувати такий шашлик, а самостійно займатися маринуванням.