Догори
Дати відгук

Як виростити на грядці прованські трави: поради

Шавлія на одному місці може рости до 8 років.

4 хв на прочитання27 Травня 2022, 18:44
Поділитись:

Прованські трави використовують у кулінарії у всьому світі, додаючи їх до м’яса, риби, перших страв, салатів, соусів. Сушену суміш можна знайти практично в будь-якому магазині, проте в самому Провансі використовують виключно свіжі ароматні трави. За бажання можна спробувати самостійно виростити їх у себе на грядці. Як це зробити – розповідає «Зелена садиба», пише zaxid.net.

До класичного набору прованських трав входять:

  • розмарин;
  • майоран;
  • чебрець;
  • чабер;
  • орегано;
  • м’ята;
  • базилік;
  • шавлія.

Розмарин – спеція з доволі сильним смаком і ароматом, тому її треба правильно дозувати. У середземноморському кліматі ця рослина може виростати до 2 м у висоту, та в наших умовах має скромніші розміри. Розмарин любить сонце, легкий ґрунт з домішкою вапна. Можна вирощувати молоді кущики з розсади, розмножувати живцями. На зиму рослини потрібно укривати, але для перестраховки краще пересадити в горщик, а потім з настанням тепла висадити знову у відкритий ґрунт.

Чебрець (він же тим’ян, чабер, чепчик) здавна застосовується в Україні як лікарський засіб та входить до складу різноманітних трав’яних чаїв. Рослина легко розмножується зеленими живцями, які заготовляють ще до початку цвітіння. Крім того, чебрець можна виростити з насіння, висіявши його в розсадні горщики в середині березня. Ця рослина звикла до аскетичного способу життя, зовсім не терпить перезволоження та занадто удобреного ґрунту. Його можна висадити на альпінарії або ж прикрасити ним куточок саду в середземноморському стилі. Навіть в щілинах між плитами садової доріжки чебрець буде почуватися прекрасно, головне – щоб місце гарно освітлювалося сонцем.

Майоран, на відміну від чебрецю, не здатен тривалий час зберігати аромат, тому його краще використовувати в свіжому вигляді. Це багаторічна рослина, але в нас вирощується як однорічна, з розсади. Любить достатньо удобрений ґрунт, гарно росте на сонячних ділянках, захищених від вітру та протягів.

Орегано – близький родич майорану. Це всім відома материнка – трава невибаглива і морозостійка, може рости в будь-якому місці саду, але в стеблах, що виросли на сонці, накопичується більше ефірних олій та інших корисних речовин. Материнку можна вирощувати з розсади або сіяти прямо на грядку, а також розмножувати живцями, відводками та поділом кореневища.

Чабер садовий вирізняється більш сильним перцевим ароматом, ніж у чебрецю, який ще більш підсилюється разом з майораном. Однорічна рослина вирощується з розсади або посівом у відкритий ґрунт, також її можна висівати на грядки під зиму. Любить сонце і легкі поживні ґрунти.

М’ята перцева найчастіше використовується для приготування ароматних напоїв та чаю. Розмножувати її неважко: навесні в період відростання наземної частини кореневища ділять і розсаджують на відстані 45-50 см одне від одного. М’ята добре росте на родючих ґрунтах, любить напівтінь, дуже вимоглива до вологості. Найкраще вирощувати її на низинних ділянках з неглибоким заляганням ґрунтових вод.

Базилік – однорічна рослина, яка вирощується з розсади або посівом безпосередньо на грядку. Надає перевагу легким, поживним ґрунтам, любить сонце. Сорти з листям різного кольору можна використовувати як декоративний елемент ландшафтного дизайну.

Шавлія на одному місці може рости до 8 років. Любить родючі, добре освітлені сонцем ділянки, легко переносить засуху, але для того, щоб листя було соковитим та ніжним, кущики шавлії потрібно поливати частіше. Вирощують прямим посівом в ґрунт рано навесні або ж під зиму.

Усі ці пряні рослини заготовлюють на зиму. Можна проекспериментувати з пропорціями, відмовитися від трав, які не подобаються, але в основі суміші обов’язково повинні бути три класичні інгредієнти – розмарин, майоран та чебрець.

Пучечки трав потрібно добре підсушити в затінку, а потім подрібнити. Змішати все в бажаній пропорції, додати трохи солі, далі викласти суміш в чисті сухі баночки і закрити кришками. У такому вигляді прованські трави можуть зберігатися до 6 місяців, не втрачаючи своїх ароматичних якостей. Щоб «оживити» аромат сушених прянощів, можна прогріти їх протягом кількох секунд на сухій пательні чи деку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки.
Image by Couleur from Pixabay
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитання2 години тому
Рецепт ідеальної випічки Паска Великдень
Як приготувати найсмачнішу паску: рецепт пухкої та ідеальної випічки
2 хв на прочитання7 годин тому
Вміст трансжирів Дослідження ВООЗ в Україні Харчування
Вміст трансжирів, натрію і калію в харчових продуктах: результати пілотного дослідження ВООЗ в Україні
3 хв на прочитання8 годин тому
Смачний чизкейк Рецепт приготування Смачний десерт
Смачний чизкейк за перевіреним рецептом: готуємо просто та швидко
1 хв на прочитання10 годин тому
Мінагрополітики прогнозує цьогорічний врожай зернових та олійних культур близько 74 млн тонн
2 хв на прочитання11 годин тому
Цікавий «Китайський» спосіб розмноження троянд – відразу в горщику
1 хв на прочитання12 годин тому
Дикі рослини, які варто включити до меню: рецепти популярних салатів
7 хв на прочитання19 годин тому
Неймовірно пухкий торт з шоколадним та апельсиновим мусом
2 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Сучасні низьковуглецеві технології в Україні
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитання4 хвилини тому
Пів України накриють морози
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитаннягодина тому
Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій оновлено
Порядок застосування допоміжних репродуктивних технологій оновлено - МОЗ
1 хв на прочитання2 години тому
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання3 години тому
На Черкащині розпочато всеукраїнську акцію «Дуби Шевченка єднають Україну»
1 хв на прочитання5 годин тому
З Сулинського заказника вилучено 1,5 кілометри сіток
1 хв на прочитання5 годин тому
4 корисні звички щоб зменшити ризик розвитку раку і хвороб серця
2 хв на прочитання6 годин тому
Відбулася зустріч робочої групи GREEN Action Task Force: обоворено створення Платформи дій щодо Зеленого відновлення України
2 хв на прочитання9 годин тому