Як вийти із посту без наслідків для організму: поради гастроентеролога
Відчуття перенасичення і тяжкість у шлунку — менше із зол, з яким можна зіткнутися, обжершись після 40-денних обмежень.
Сьогодні частина українців уже відзначає Великдень. Звісно, слід враховувати, що з завершенням Великого посту у меню тих, хто утримувався від їжі тваринного походження, з'являться далеко не пісні страви. Але чим загрожує таке «свято живота» за великоднім столом? Відчуття перенасичення і тяжкість у шлунку — менше із зол, з яким можна зіткнутися, вдаючись до обжерливості після 40-денних обмежень. Про те, як правильно вийти з посту без наслідків для здоров'я, «Здоровим людям» розповіла лікар-гастроентеролог Наталія Шульга.
Харчування після посту
Під час посту раціон відрізняється дефіцитом білка тваринного походження й обмеженням калорійності. Через це знижується здатність організму засвоювати тваринну їжу. Зокрема зменшується вироблення ферментів, що розщеплюють протеїни.
Якщо після закінчення посту ви вирішите будь-що спробувати всі страви за святковим столом, включаючи жирну та смажену їжу, алкогольні напої, будьте готові до проблем з підшлунковою залозою аж до розвитку панкреатиту. Переїдання часто провокує напад жовчнокам'яної хвороби.
Акуратними слід бути людям із хронічними захворюваннями. Їм небажано дотримуватися суворого посту чи постити під наглядом лікаря. Не треба сприймати піст як виснажливу дієту.
Що найкраще їсти після посту
Не варто їсти багато яєць, адже це є досить алергенний продукт. Їсти слід невеликими порціями, не переїдаючи.
Не потрібно відразу, наприклад, з'їдати цілий шампур шашлика чи великий шмат рульки. Невеликий шматочок м'яса слід відварити чи потушкувати.
До речі, варене м'ясо можна включати до раціону приблизно через 3 дні після завершення посту. У такому разі не буде великого навантаження на підшлункову залозу та гепатобіліарну систему (до неї входять жовчний міхур, печінка та жовчні протоки), а також вдасться уникнути шлункової диспепсії (відчуття болю чи дискомфорту в епігастрії) та кишкових кольок.
Переходити до звичайного раціону слід поступово
Відразу вводити у свій раціон «важку» їжу (смажені та жирні страви) небажано. Звикати до звичайного раціону слід поступово, бути помірними у їжі й алкоголі. В ідеалі з моменту завершення посту до переходу на звичне меню має минути приблизно 7 днів. Причому особливо обережними слід бути у перші дні.
Спочатку слід вводити у свій раціон кисломолочні продукти (йогурти, сир, кефір) і яйця (не більше 2-х на день), а потім лише м'ясо нежирних сортів (ковбасні вироби, сосиски та копченості краще залишити на потім). Перевагу слід віддавати стравам, приготованим на пару, запеченим у духовці, тушкованим або вареним. На гарнір до м'яса краще подавати овочі чи крупи.
За один прийом бажано вживати лише один білковий продукт (наприклад, рибу).
Приблизно через тиждень після завершення посту раціон можна урізноманітнити, додавши до нього вершки, сир, сметану, сир твердих сортів.
Дуже корисна зелень — петрушка та кріп: вони не лише багаті на вітаміни, яких не вистачає навесні, а й полегшують травлення та засвоєння їжі.
Салати краще заправляти не сметаною чи майонезом, а олією чи йогуртом.
Чого не слід їсти відразу після посту
Відразу після посту фахівці наполегливо не рекомендують вживати чебуреки, пельмені, млинці та сало.
Утриматися слід і від різних соусів, майонезу, гострих страв. Табу стосується також чипсів, горішків, сухариків, цукерок, борошняних виробів (особливо свіжих), згущеного молока, смажених, маринованих, солоних і копчених страв, газованих напоїв.
Більше новин читайте на GreenPost.