Як впливає на організм алкоголь та є частою причиною раку печінки

1 хв на прочитання06 Лютого 2023, 20:03

Вживання алкоголю може призводити до серйозних захворювань.

Зрозуміло, далеко не кожен, хто п’є алкоголь, занедужає на рак печінки, але ризик починає збільшуватися навіть при невеликій кількості алкоголю. Таким чином, чим менше ви п’єте, тим нижчий ризик.

Алкоголь знищує клітини, негативно впливає на них, викликає запалення печінкової тканини, звідси велика кількість мутацій і значно більший ризик розвитку злоякісної пухлини печінки.

Зловживання алкоголем дуже токсичне для печінки. Воно може спричинити незворотне пошкодження печінки – цироз, який, у свою чергу, є найбільшим фактором ризику розвитку гепатоцелюлярної карциноми, найпоширенішого типу раку печінки. Іншими факторами ризику є хронічний гепатит В або С та неалкогольна жирова хвороба печінки, яка також може призвести до цирозу. Ще один фактор ризику – куріння.

У 2012 році Всесвітня організація охорони здоров’я (ВООЗ) підрахувала, що вживання алкоголю є причиною 50% усіх смертей від цирозу печінки та 12% смертей від раку печінки у всьому світі.

Симптоми раку печінки включають:

1. Несподівана втрата помітної кількості ваги.

2. Слабкий або відсутній апетит та поява почуття ситості навіть після невеликих прийомів їжі.

3. Нудота та блювання протягом двох і більше днів.

4. Біль у животі або набряк тканин.

5. Поява ущільнення у вигляді шишки у правій частині живота.

6. Сверблячка.

7. Жовтяниця (пожовтіння шкіри та білків очей).

8. Нез’ясовне відчуття втоми.

9. Первинний та вторинний рак печінки.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: