Догори
Дати відгук

Як відучити кота дерти диван і шпалери: лайфхаки, які швидко допоможуть

Їх поведінка продиктована інстинктами

5 хв на прочитання02 Лютого 2023, 10:10
Поділитись:

Господарі хвостатих часто шукають відповідь на питання, як відучити кішку дерти все підряд. Причин такої поведінки може бути багато, проте не треба забувати, що для котів точити кігті – цілком природна потреба. Їм потрібно, щоб лапи були в нормальному стані і дозволяли добре бігати, стрибати і навіть полювати за мишами. Щоб кіт припинив точити кігті всіма домашніми предметами, потрібно допомогти тварині вирішити питання з гігієною лап, а деінде і проявити кмітливість.

Чому кіт почав дерти шпалери

Як людям треба приймати душ і чистити зуби, так і котам потрібні свої ритуали для підтримки гігієни. Людині складно впоратися без звичайних зручностей, а котам без спеціального місця, де можна було б підточити кігті. Ось цьому кішки і починають пробувати на лапу меблі і шпалери в будинку.

У шпалерів досить об'ємна текстура, яка нагадує котам таке звичне дерево, за допомогою якого можна поточити кігті. Їх поведінка продиктована інстинктами, і оскільки на відміну від своїх пращурів їм доводиться жити в будинках і квартирах, де навряд чи знайдеш пеньок, вони працюють лапами по шпалерах. Усвідомлюючи поведінку котів, ви зрозумієте, як відучити кота лазити по стінах.

 

Кіт не свідомо вам вередує. Просто він вирішує своє питання щодо догляду за лапами так, як він бачить це необхідним в умовах, що склалися.

Як захистити шпалери від котів

Щоб зрозуміти, як відучити кота стрибати на шпалери, проявіть кмітливість. Постарайтеся відвернути тварину від місця біля шпалер і меблів, де вона постійно точить кігті. Проблемне місце в квартирі можна покрити тканиною або заставити меблями. Стане в нагоді і плівка на шпалери від кішок. Це тимчасово, поки ваша кішка не привчиться до кігтеточки.

Можна купити іграшки. Раптом вашому вихованцеві дуже нудно, а з іграшками стане веселіше. Так кішка відволічеться від того ж звичного куточка дивана.

Як відучити кішку дерти шпалери і меблі

Придбайте кігтеточку і привчіть до неї кота

Коли будете вибирати кітгтеточку, в першу чергу згадайте про потреби вашого вихованця. Якщо кіт або кішка починають роздирати шпалери, спершись на стіну, прямо як на стовбур дерева, тоді потрібно вибрати вертикальні і кутові стовпчики. Вони повинні бути обмотані джутовим канатом.

Якщо ви раптом побачили, що кіт запускає кігті в килимове покриття поруч з його лежанкою відразу після того, як тварина прокинулася, підберіть ігровий комплекс, підшитий ковроліном. Часто коти люблять спати в ізольованих будиночках і точать там об стінки своїх кігті.

Якщо кіт почав дерти двері, зробіть вибір на користь кутових конструкцій і похилих дощечок. Вони повинні бути обшиті сизалевим волокном. Така текстура буде нагадувати кішці дерево.

Як навчити кота користуватися кігтеточкою

Для початку виберіть модель, яка буде підходити найкраще. Зазвичай хороша кігтеточка довше тіла кішки в момент, коли вона стоїть на задніх лапах. Кігтеточка не повинна хитатися, особливо коли кішка запускає в неї кігті.

Конструкцію поставте в правильному місці. Знайдіть ту зону, де кішка особливо старанно точить свої кігті, і загородіть її кігтеточкою. Можливо, вам знадобиться декілька таких конструкцій. Найчастіше кішки точать кігті поруч зі своєю лежанкою, біля вхідних дверей або туалету.

Зробіть для котів окремий куточок. Кігтеточка, лоток і миски, якщо у вас декілька хвостатих, у всіх повинні бути свої. Так вихованцям буде більш комфортно.

Господареві потрібно показати кішці, як користуватися кігтеточкою. Просто піднесіть до неї кішку і проведіть лапою тварини шорсткою поверхні. Можна це зробити декілька разів для закріплення результату.

Хваліть котів. Бачите, що вони правильно і де треба поточили кігті? Пригощайте їх ласощами!

До кігтеточки можна прикріпити іграшку або навіть лист улюблених кішці шпалер.

Дресируйте котів

Щоб кішка не драла шпалери і оббивку меблів, можна застосувати метод негативної асоціації. Коли вихованець в черговий раз відправитися точити кігті не туди, куди треба, скажіть йому: "Фу!" або "Не можна!". Потрібно говорити суворим голосом і нести кішку до кігтеточки. Відомо, що такий метод може бути ефективним при вихованні абіссінців, регдоллів і орієнталів.

Пострижіть коту кігті

Кігті котам потрібно стригти два рази на місяць спеціальним кігтерізом. Обережно, підрізати слід тільки трикутний кінчик, інакше у кота піде кров з пальця і знадобиться спеціальна пудра.

Ковпачки на кігті

Кішка домашня і не виходить на вулицю – можете спробувати затупити їй кігті захисними ковпачками. Метод гуманний і не вимагає видалення кігтів. Такі ковпачки зазвичай з силікону, м'якого пластику або гуми. Вони закріплюються на кіготь безпечним клеєм і спадають природним шляхом.

Ковпачки доведеться міняти кожні декілька тижнів. Причому вони також можуть і спадати, тому потрібно кожен день перевірять лапи.

Звичайно, в перші дні кішці буде дискомфортно – вона стане незграбною і спробує зняти ковпачки зубами. Втім, на 3-4 день тварина звикне, зможе випускати кігті, але не дряпатися.

Не забувайте, що накладки на нігті не підходять кішкам, у яких індивідуальна непереносимість силіконів. Якщо ви помітили, що лапи червоніють, сверблять або набрякають, негайно зніміть накладки і поверніться до інших безпечних методів.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Чорнобильська зона Рубка дерев Екологічні злочини
На території Чорнобильської зони продовжуються рейди: зафіксовано нові факти порушень
2 хв на прочитання10 хвилин тому
Фото: Телеграм-канал «Дача. Сад та город»
Декор зі спилів дерева: нові ідеї для вашої дачі (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання13 годин тому
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитанняВчора
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитанняВчора
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитанняВчора
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитанняВчора
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитаннягодина тому
Маринад для курки Рецепт приготування
Маринад для курки з кока-колою: як замаринувати м'ясо по-новому
1 хв на прочитаннягодина тому
Пошкодження енергетичної інфраструктури Аварійні відключення електрики
Є пошкодження енергетичної інфраструктури у 6 регіонах, у деяких областях проходять аварійні відключення
1 хв на прочитання3 години тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання3 години тому
На Черкащині шахрайським шляхом привласнили землю вартістю понад 6 млн грн
1 хв на прочитання4 години тому
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання6 годин тому
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому
Запіканки на будь-який смак: 11 рецептів — і солодкі, й несолодкі
12 хв на прочитання12 годин тому