В Україні до 70% вершкового масла в магазинах є підробками, а їх склад не відповідає вказівкам на упаковці. Часто в вершкове масло для здешевлення виробництва додають пальмову і кокосову олію, маргарин, тваринні жири. Про це повідомляє Центр Експертиз "Тест". З 29 перевірених зразків масла 20 виявилися фальсифікатом. Фахівці розповіли, за якими критеріями потрібно вибирати масло для покупки, щоб не купити підробку.
Ціна
На виробництво одного кілограма йде приблизно 20 літрів молока. Одна упаковка натурального вершкового масла не може коштувати менше ніж 40 гривень. Менша ціна повинна насторожити покупця. Найкраще купувати продукцію великих і відомих брендів.
Текстура
Натуральне вершкове масло дуже тверде і насилу ріжеться ножем. Якщо масло з морозильної камери м'яке — це підробка. У такому маслі швидше за все містяться кокосові, пальмові, гідрогенізовані жири.
Колір
Натуральність масла можна визначити за його кольором. Взимку масло біле, а влітку жовтувате через наявність свіжої трави в раціоні корів. Помаранчевий колір масла свідчить про фальсифікат.
Також якщо при розрізанні масло більш жовте по краях, значить жир почав окислюватися. Це означає, що масло неправильно зберігали або його термін придатності закінчився.
Смак
Якщо після масла в роті відчувається присмак нальоту жиру, воно має запах або смак маргарину, або гіркість — відмовтеся від покупки.
Пакування
На упаковці натурального продукту обов'язково повинен бути напис "масло вершкове". Продукт з добавками та домішками за законом не може називатися вершковим маслом. Часто відомі бренди продають маргарин в стилізованій під масло упаковці, а напис "молочний продукт з рослинними жирами" пишуть дрібним шрифтом, користуючись неуважністю покупців.
Нагадаємо, раніше ми повідомляли, що оштрафували виробників, які продавали «вершкове масло» з рослинним жиром: деталі.