Догори
Дати відгук

Як в українських умовах виростити маракую - рекомендації фахівця

Рослини маракуї у початкових фазах свого розвитку дуже бояться холодних температур.

3 хв на прочитання08 Лютого 2024, 21:38
Як в українських умовах виростити маракуйю
ФОТО: Сергій Авраменко Як в українських умовах виростити маракуйю ФОТО: Сергій Авраменко
Поділитись:

Отримати плоди пасифлор Passiflora edulis та Passiflora ligularis в українських умовах можливо лише в умовах штучного мікроклімату з освітленням і високою вологістю.

Про це в матеріалі «Вирощування маракуї північної: особливості і перспективи» розповів доктор с.-г. наук, головний науковий співробітник Інституту рослинництва ім. В.Я. Юр’єва НААН. Сергій Авраменко.

За його словами, технологія вирощування пасифлори починається з теплого субстрату. В його якості можна використовувати торф, землю і мох. В моху краще всього зберігати кореневища до висадки, поміщаючи в холодильник або погріб.

Passiflora incarnata розмножується як насінням, так і кореневищами. Насіння висівають раніше, на початку лютого. А корені — в кінці лютого. До пророщення кореневищ слід провести їхнє знезараження в розчині перманганату калію (за можливості), перекису водню або протруйником. 

Пророщувати кореневища краще всього теж в мохові, адже в землі коріння може підгнивати. Щоб корінь прижився  і на ньому з’явилися бруньки, треба подбати про температуру субстрату, яка має бути не меншою, ніж 22°С.

«Для цього коріння розкладається на субстрат в мохові і згори присипається мохом, ставиться в тепле місце — парник або на підвіконня з підігрівом 22-30°С. Коли з'явиться проросток, шматочок кореня з проростком завдовжки 3-4 см відрізати і помістити в горщик із поживним субстратом», — рекомендує Сергій Авраменко.

Як варіант горщики можна розмістити на килимку чи підлозі з підігрівом. Самі горщики для висадки маракуї мають бути неглибокі. Можна використовувати піддони. Якщо все добре, то бруньки потенційних пагонів з’являться через місяць. 

Температура повітря для проростання має теж бути теплою, саме тому відразу висаджувати отримані рослини у відкритий ґрунт не варто. Потрібно це робити, коли вони досягають висоти до 0,5 м і мине загроза приморозків.

«Рослини маракуйї у початкових фазах свого розвитку дуже бояться холодних температур. Навіть при плюсових температурах 10-12°С рослини припиняють ріст. Може місяць-півтора взагалі не рости, якщо температура до 20°С. То краще її в горщиках потримати, щоб вона наростила масу», — наголошує фахівець.

Сам він вирощує пасифлору двома способами: у 5-літрових каністрах, до половини прикопуючи рослини в землю, щоб вони не пересихали швидко та у відкритому ґрунті. Висаджує рослини в кінці травня - на початку червня. Каже, що південних областях це можна зробити на місяць раніше. 

Більше новин читайте на Green Post.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.