Догори
Дати відгук

Як усунути іржу за допомогою підручних засобів

Естетичність і функціональність пошкодженого металу можна відновити.

5 хв на прочитання23 Грудня 2022, 08:22
Поділитись:

Якщо поверхня металевих виробів не має захисного покриття, то при контакті з повітрям відбувається процес окислення, наслідком чого є іржа. Корозія руйнує метал, тому потреба її усунення зазвичай дуже гостра. Якщо для очищення іржі з металу ви не хочете вдаватися до спеціальних хімічних засобів — наприклад, хочете почистити посуд або прибрати іржу з біжутерії, — краще використовувати натуральні безпечні методи. У GreenPost зібрали поради про підручні засоби, які допоможуть вивести іржу.

Механічні способи. Якщо метал окислився незначно, його легко очистити наждачним папером, металевою щіткою, шліфмашинкою чи піскоструменем. Але слід враховувати, що дрібні деталі складно обробляти механічним способом, та й старі сліди відтерти наждачним папером важко.

Оцет. Іржаві вироби потрібно занурити в звичайний оцет на 24 години, а потім промити. Також можна вмочити в оцет алюмінієву фольгу і використовувати її як щітку для видалення іржі — вона менш груба за сталеву мочалку. Але використовувати можна тільки столовий оцет. Винний або яблучний оцет може залишити темні сліди, яких буде складно позбутися.

Лимонний сік. Навіть глибоку корозію можна видалити, змішавши в рівних пропорціях змішайте лимонний сік і столовий оцет, нанісши цю суміш пензлем або поролоновою губкою на проблемні ділянки металу й залишивши на кілька годин, а потім промивши чистою водою.

Також можна лимонний сік змішати з дрібнозернистою сіллю, нанести цю суміш на проблемну ділянку, злегка потерти зубною щіткою, прибрати залишки вологою ганчіркою.

Гас. Лопати, сапи, сокири можна зачистити шкребком і занурити в гас або загорнути у ганчірку, рясно змочену гасом, і залишити на добу, кілька днів або навіть тиждень — залежить від ступеня іржавості. Гас роз'їсть іржу, не пошкодивши метал.

Після цього інструменти потрібно протерти фланеллю чи губкою та відшліфувати наждачним папером.

Перекис водню. Руді плями «відійдуть», якщо змочити їх перекисом водню і нагріти виріб над газовим пальником — при високій температурі оксиди розкладаються. Коли залізо охолоне, вориб потрібно буде зачистити жорсткою щіткою чи наждаком.

Засоби для чищення унітазів (Bref, Cillit Bang, De La Mark) містять соляну кислоту і розчиняють іржу. Предмет потрібно просто залити миючим засобом і чекати, доки зникне наліт, а тоді промити і зачистити.

Картопля. Зняти іржу з ножів або посуду можна за допомогою картоплі.

Перший спосіб: розріжте картоплину навпіл і протріть зрізом пошкоджені корозією ділянки металу. Якщо пошкодження сильні, тоді нарізану пластинами картоплю укладають на поверхню і залишають на 10-15 хвилин. Потім протирають виріб вологою м’якою ганчіркою.

Другий спосіб: потріть картоплю на дрібній тертці, додайте до каші перекручений на м’ясорубці лимон і кілька ложок кухонної солі, покладіть цю суміш на іржаві ділянки й залиште на якийсь час, а потім промийте.

Лимонна кислота. Розчинивши в 1 л води 3 пакети кислого порошку (10 г або навіть можна зменшити концентрацію), цей розчин потрібно довести до кипіння, помістити в нього іржаве залізяччя й залишити щонайменше на 8 годин — можна на добу чи довше. Розм’яклий іржавий шар буде легко видалити зубною щіткою або наждачним папером.

Помічено, що метал після цієї процедури злегка темніє. Варто промити оброблений предмет у мильному чи содовому розчині, щоб не окислювався, й ошкурити.

Харчова сода. Її часто використовують для того, аби відновити первісний вигляд монет. Для цього слід додати в порошок трохи води, щоб вийшла кашка, помістити в неї монети чи інші дрібні вироби й залишити на 20-30 хвилин, а після потерти їх щіткою чи грубою губкою. Прибрати руді плями цим методом можна і з великих елементів — тоді кашка наноситься на поверхню і втирається щіткою або зім’ятою фольгою з алюмінію, а потім змивається чистою водою чи повністю усувається в інший спосіб.

Газовані напої. Швидко позбутися неприємних слідів окислення металу можна за допомогою популярних напоїв — Coca-Cola, Sprite чи Pepsi. Використовувати можна і дешевшу газовану воду. Головне, щоб до її складу входила фосфорна кислота — саме вона виконує окислення.

Газовану воду потрібно налити в пластикову посудину, а потім опустити в неї пошкоджені корозією вироби. Зазвичай вистачає кількох годин, аби напій роз’їв навіть сильну іржу, але можна залишити й на цілу добу.

Якщо ж розміри виробу не дозволяють занурити його в газований напій, то в ньому можна змочити ганчірку чи губку та протирати поверхню до зникнення рудої плями.

Кетчуп або томати. Якщо в холодильнику виявилися прострочені консервовані томати чи кетчуп, не поспішайте їх викидати. Щоб усунути плями іржі, досить нанести на них кетчуп, томатну пасту чи помідори і залишити хвилин на 20. При сильному пошкодженні час обробки можна збільшити. Після тільки потрібно все добре відмити від слідів їжі.

 

Підбирайте підходящий варіант, щоб очистити іржу з пошкодженого металу, і відновлюйте його естетичність і функціональність. Аби проблема не повернулася, час від часу протирайте інвентар машинним мастилом — воно утворює захисну плівку і запобігає корозії. Окрім того, можна захистити поверхню металевих виробів ґрунтовкою, фарбою, лаком або іншим засобом.

Також ми розповідали про те, як позбутися плям від йоду на шкірі, одязі та меблях.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.