Догори
Дати відгук

Як у Спілберга: німецький зоопарк планує відродити вимерлих носорогів

Те, що цей принцип працює, вже було доведено.

5 хв на прочитання14 Червня 2024, 08:24
Наджін і її дочка Фату, останні два північні білі носороги у світі, живуть у заповіднику Ол-Педжета в Кенії. Фото: Tony Karumba/AFP/Getty Images Наджін і її дочка Фату, останні два північні білі носороги у світі, живуть у заповіднику Ол-Педжета в Кенії. Фото: Tony Karumba/AFP/Getty Images
Поділитись:

Те, що звучить як класичний фільм Стівена Спілберга про динозаврів «Парк Юрського періоду», насправді планує зробити німецький зоопарк: приблизно через 35 років після того, як голлівудські сценаристи придумали розводити вимерлих тварин із генетичного матеріалу динозаврів, збереженого в бурштині, в Берлінському зоопарку відкривається центр розведення північних білих носорогів. Відвідувачі незабаром зможуть помилуватися видом, який уже давно вимер в дикій природі. Про це розповідає Die Zeit.

Інститут досліджень зоопарків і дикої природи ім. Лейбніца (IZW) та Берлінський зоопарк представили свої плани в середу.

«Нова дослідницька станція з власною фермою носорогів стане ще одним важливим місцем для розведення цього виду поряд із заповідником Ol Pejeta в Кенії та зоопарком Dvůr Králové в Чехії. Північні білі носороги можуть народитися в Берліні всього за кілька років», — сказав Томас Гільдебрандт, ветеринар і керівник проекту BioRescue.

Яйцеклітини та сперма з морозильної камери

У світі залишилося лише дві самиці північних білих носорогів, які живуть у заповіднику в Кенії: Наджін та її донька Фату. У свої 33 роки одна з них занадто стара, щоб завагітніти, а молодша на десять років — безплідна з інших причин. І в них усе одно не залишиться самця, який міг би дати їм потомство. Отже, цей вид більше не зможе відтворюватися самостійно. Тому надія покладається на лабораторно виведені ембріони, які зараз зберігаються в замороженому стані при температурі - 196 °С у біобанках Берліна та Кремони на півдні Італії. Першим кроком на шляху до порятунку виду стало б дитинча носорога з пробірки. Це буде молода тварина, яка не матиме живих генетичних батьків і буде виношена сурогатною матір'ю-родичкою.

Те, що цей принцип працює, було доведено на південних білих носорогах — близькоспорідненому підвиді — у вересні 2023 року. Після дванадцяти невдалих спроб ветеринарам вперше вдалося імплантувати ембріон із лабораторії самиці-носорогу так, що вона завагітніла. Майбутня дитина здорово розвивалася в утробі матері протягом 62 днів. Потім мати померла з плодом в утробі через бактеріальну інфекцію в кенійському заповіднику. Проте цієї успішної вагітності було достатньо для дослідників, щоб зробити наступний крок: перенести ембріон, який на 100 % складається з генетичного матеріалу північних білих носорогів. Така процедура запланована на літо цього року в Кенії.

Зараз у біобанках зберігаються 30 ембріонів, які чекають на використання. Вони були виведені з пожертвуваних яйцеклітин і сперми, отриманої від останніх вцілілих представників виду в зоопарках і природоохоронних центрах. Дослідники з Центру Макса Дельбрюка в Берліні також розробили технологію стовбурових клітин, яка може бути використана для перетворення клітин шкіри на статеві клітини. Таким чином, нові сперматозоїди та яйцеклітини тепер можуть бути отримані навіть із генетичного матеріалу старих зразків носорогів, що зберігаються в зоологічних колекціях.

«Таким чином ми створюємо необхідне генетичне різноманіття, щоб новостворена популяція могла вижити в довгостроковій перспективі», — каже Гільдебрандт.

16 місяців вагітності

Навіть якщо сурогатна мати завагітніє після штучного запліднення, все одно мине півтора року, перш ніж народиться перше дитинча північного білого носорога.

«У цих носорогів дуже довгий період вагітності — близько 16 місяців. Від очікування до реалізації доводиться чекати відносно довго. Але потім із цього виходить щось фантастичне», — каже Томас Гільдебрандт.

Міжнародний консорціум BioRescue інтенсивно працює над розведенням цих носорогів із 2015 року. Південні білі носороги, які слугують сурогатними матерями, походять із зоопарку Двур Кралове в Чехії, де паралельно з берлінським зоопарком Tierpark створюється ще один центр розведення північних білих носорогів.

«Маючи власні розплідники в Берліні та Чехії, ми зможемо разом із Кенією відтворити ще більше носорогів, розвинути якомога більшу різноманітну популяцію і таким чином створити основу для того, щоб одного дня випустити цих тварин назад у дику природу Африки у великих масштабах. Без розведення в зоопарках цей вид давно би вимер», — сказав Ян Стейскал, координатор проекту «Біологічний порятунок» і директор міжнародних проектів зоопарку в Двур Кралове.

Він упевнений, що носороги, народжені в неволі, також знайдуть свій шлях у дикій природі Африки. Для того, щоб вивчити соціальну поведінку і мову своїх родичів, берлінських носорогів тренуватимуть для життя в дикій природі за допомогою штучного інтелекту та звуків із магнітофона. Для цього у вольєрі берлінських носорогів також висадять спеціальні рослини з їхнього природного середовища існування.

Для ветеринара Гільдебрандта йдеться не лише про цей вид.

«Це може бути першим кроком у багатьох інших рятувальних операціях. Якщо нам вдасться врятувати цього носорога від вимирання таким чином, сотні інших видів отримають пряму і непряму користь», — сказав Хільдебрандт.

Уперше за багато років білі носороги переїдуть до нового вольєру берлінського зоопарку Tierpark. На будівельні роботи, які мають розпочатися восени 2024 року, Департамент фінансів Берлінського сенату виділить 3 млн євро. Новий об'єкт займатиме майже 3 га і стане домівкою для шести дорослих південних білих носорогів.

«Тварини будуть привезені до нас з інших зоопарків», — повідомив Крістіан Керн, зоологічний директор Tierpark Berlin. Перші носороги мають прибути у 2026 році.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Більше з GreenPost
Не викидайте більше ялинку
Не викидайте більше ялинку - приготуйте хвойне омолодження
2 хв на прочитання2 хвилини тому
Транзит наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів
Кабмін сьогодні прийняв низку рішень щодо осіб з інвалідністю, транзиту наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів
3 хв на прочитаннягодина тому
Застосунок, який допоможе виправити режим сну
Українець створив застосунок, який допоможе виправити режим сну
1 хв на прочитання3 години тому
Ощадливе використання електроенергії
Ощадливе використання електроенергії, особливо в спеку, дає змогу тримати енергосистему більш стабільною - Міненерго
1 хв на прочитання5 годин тому
Уряд збільшив держзамовлення у сфері охорони здоров'я
2 хв на прочитання6 годин тому
Прорив у вакцинації проти кору захищає людей із ослабленим імунітетом від невакцинованих
3 хв на прочитання8 годин тому
Через збільшення обсягів імпорту: ЄС повернув мита на яйця та цукор з України
1 хв на прочитання9 годин тому
Лимонний кекс з апетитною кислинкою та цитрусовим ароматом
1 хв на прочитання10 годин тому