Чергова шоколадка може обернутися поганим настроєм і залежністю сильнішою за кокаїнову.
Мозок споживає більше енергії, ніж будь — який інший орган нашого тіла, і глюкоза-основне її джерело. Але що відбувається з мозком, коли він стикається з зайвою кількістю цукру, що характерно для харчування більшості сучасних людей? В даному випадку “більше” – точно не означає “краще”. Ось що солодке робить з мозком, пише lhealth.info.
Продукти з високим глікемічним індексом (тобто ті, які швидше підвищують рівень цукру в крові) викликають більш інтенсивне відчуття голоду і навіть відчуття, схожі на залежність.
Ви напевно стикалися з проявами цього ефекту: після того як з’їдаєш трохи солодкого, хочеться їсти ще і ще. Якщо раз по раз піддаватися цьому пориву, змінюється робота системи винагороди в мозку, що призводить до ще більшого переїдання в подальшому.
Цей же процес лежить в основі виникнення всіх залежностей: щоб отримати винагороду (приємні відчуття), з часом доводиться постійно збільшувати кількість речовини. З солодким відбувається саме так. Вчені виявили, що воно може викликати навіть більш сильне звикання, ніж кокаїн. Результат – епідемія діабету і ожиріння, яка зараз спостерігається в багатьох західних країнах.
Регулярне споживання цукру у великій кількості викликає запалення, яке призводить до проблем з пам’яттю. Це підтвердили дослідники, які виявили маркери запалення в гіпокампі щурів, раціон яких містив багато цукру. У щурів з нормальною дієтою таких маркерів в мозку не було.
Читайте також: Для серця і печінки: чим корисна редиска
На щастя, ця шкода не постійна. Інші дослідники прийшли до висновку, що порушення пам’яті, викликані вживанням солодкого, можна звернути назад. Для цього потрібно дотримуватися харчування з низьким вмістом цукру і є продукти з низьким глікемічним індексом. А якщо ще додати в раціон корисні жири і куркумін, ви додатково поліпшите пам’ять.
Ми звикли думати, що солодке піднімає настрій, але це не завжди так. Вчені проаналізували харчові звички і настрій 23 тисяч чоловік і помітили, що більш висока кількість цукру в раціоні пов’язано з більш частими випадками депресії.
І це не єдиний приклад того, як солодке впливає на емоційну сферу. Люди з діабетом другого типу відзначають, що в той час, коли у них високий рівень глюкози в крові, вони сильніше схильні до смутку і тривоги.
Але, як виявилося, навіть здоровим і молодим складніше реагувати на емоції, якщо при цьому підвищений рівень цукру.
Підвищений рівень глюкози в крові шкодить кровоносних судинах, що поступово призводить до інших проблем. Спостереження за людьми, які довго хворіють на діабет, виявило у них прогресуючі пошкодження мозку, які призводять до порушень пам’яті, здатності до навчання та інших когнітивних функцій.
Навіть при відсутності діабету споживання великої кількості солодкого пов’язано з більш низькими результатами в тестах на визначення розумових здібностей.
До того ж раціон, в якому багато доданих цукрів (покладених в страву при приготуванні), скорочує вироблення білка BDNF, необхідного для формування нових спогадів і навчання. Низький рівень цього білка в мозку також пов’язують з розвитком деменції і хвороби Альцгеймера.