Догори
Дати відгук

Як солодке впливає на роботу мозку

Мозок споживає більше енергії, ніж будь — який інший орган

3 хв на прочитання23 Травня 2022, 06:45
Поділитись:

Чергова шоколадка може обернутися поганим настроєм і залежністю сильнішою за кокаїнову.

Мозок споживає більше енергії, ніж будь — який інший орган нашого тіла, і глюкоза-основне її джерело. Але що відбувається з мозком, коли він стикається з зайвою кількістю цукру, що характерно для харчування більшості сучасних людей? В даному випадку “більше” – точно не означає “краще”. Ось що солодке робить з мозком, пише lhealth.info.

1. Порушує роботу системи винагороди

Продукти з високим глікемічним індексом (тобто ті, які швидше підвищують рівень цукру в крові) викликають більш інтенсивне відчуття голоду і навіть відчуття, схожі на залежність.

Ви напевно стикалися з проявами цього ефекту: після того як з’їдаєш трохи солодкого, хочеться їсти ще і ще. Якщо раз по раз піддаватися цьому пориву, змінюється робота системи винагороди в мозку, що призводить до ще більшого переїдання в подальшому.

Цей же процес лежить в основі виникнення всіх залежностей: щоб отримати винагороду (приємні відчуття), з часом доводиться постійно збільшувати кількість речовини. З солодким відбувається саме так. Вчені виявили, що воно може викликати навіть більш сильне звикання, ніж кокаїн. Результат – епідемія діабету і ожиріння, яка зараз спостерігається в багатьох західних країнах.

2. Погіршує пам’ять

Регулярне споживання цукру у великій кількості викликає запалення, яке призводить до проблем з пам’яттю. Це підтвердили дослідники, які виявили маркери запалення в гіпокампі щурів, раціон яких містив багато цукру. У щурів з нормальною дієтою таких маркерів в мозку не було.

Читайте також:  Для серця і печінки: чим корисна редиска

 

На щастя, ця шкода не постійна. Інші дослідники прийшли до висновку, що порушення пам’яті, викликані вживанням солодкого, можна звернути назад. Для цього потрібно дотримуватися харчування з низьким вмістом цукру і є продукти з низьким глікемічним індексом. А якщо ще додати в раціон корисні жири і куркумін, ви додатково поліпшите пам’ять.

3. Негативно позначається на настрої

Ми звикли думати, що солодке піднімає настрій, але це не завжди так. Вчені проаналізували харчові звички і настрій 23 тисяч чоловік і помітили, що більш висока кількість цукру в раціоні пов’язано з більш частими випадками депресії.

І це не єдиний приклад того, як солодке впливає на емоційну сферу. Люди з діабетом другого типу відзначають, що в той час, коли у них високий рівень глюкози в крові, вони сильніше схильні до смутку і тривоги.

Але, як виявилося, навіть здоровим і молодим складніше реагувати на емоції, якщо при цьому підвищений рівень цукру.

4. Знижує розумові здібності

Підвищений рівень глюкози в крові шкодить кровоносних судинах, що поступово призводить до інших проблем. Спостереження за людьми, які довго хворіють на діабет, виявило у них прогресуючі пошкодження мозку, які призводять до порушень пам’яті, здатності до навчання та інших когнітивних функцій.

Навіть при відсутності діабету споживання великої кількості солодкого пов’язано з більш низькими результатами в тестах на визначення розумових здібностей.

До того ж раціон, в якому багато доданих цукрів (покладених в страву при приготуванні), скорочує вироблення білка BDNF, необхідного для формування нових спогадів і навчання. Низький рівень цього білка в мозку також пов’язують з розвитком деменції і хвороби Альцгеймера.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання3 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання4 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора