Традиційно шампанське закупорюють натуральними пробками з пресованих гранул, що свідчить про достовірність напою. Якщо пробка в пляшці пластикова, то йдеться про шампанізоване вино.
Рекомендуємо звертати на цю деталь особливу увагу при виборі напою.
Пробки обох видів утримуються дротом. Як правильно відкрити шампанське, враховуючи те, що шампанське і шампанізоване вино – газовані напої, відкривати їх треба дуже акуратно, міцно утримувати в руках пляшку, відвернувши шийку від гостей, щоб нікого не травмувати і не втратити велику частину напою.
Впоратися з таким завданням допоможуть такі поради:
Охолодіть шампанське. Щоб шампанське не спінилось і при відкриванні не було гучного хлопка, заздалегідь охолодіть пляшку у відерці з холодною водою і льодом. Якщо немає відерця, витримаєте шампанське в морозильній камері, але недовго, щоб не зіпсувати напій.
Розкрийте верхню частину капсули, відокремте її від основної частини, приберіть обгортку і дротяне кріплення з пробки.
Однією рукою щільно обхопіть пляшку біля основи, акуратно і неспішно великим пальцем притримуйте пробку, зніміть дріт. Пробку прокручувати не треба, необхідно повертати тільки пляшку.
Нахиліть пляшку. Щоб уникнути утворення піни і бурхливих сплесків, нахиліть і тримайте пляшку під кутом 45 градусів, тоді газ йтиме вгору без перешкод.
Вийміть пробку. Тримайте пляшку під нахилом, обернувши шийку кухонним рушником, розгойдуйте пробку і повільно провертайте пляшку по осі.
Як відкрити шампанське з пластиковою пробкою? Якщо пробка в пляшці виявилася пластиковою, ще щільніше утримуйте пляшку в руці, другою рукою накрийте шийку пляшки рушником, пальцями притримуйте пробку і повільними рухами прокручуйте пляшку таким же способом, як і з кірковою пробкою.
Не направляйте шийку пляшки на людей і крихкі предмети. Якщо усі зробили правильно, але не змогли утримати пляшку, не переживайте: пробку упіймає кишенька з кухонного рушника, вона затримається в руці.
Пляшку не можна відкривати, ударяючи рукою по денцю.
Якщо пляшка розкупорена правильно, то почуєте легкий хлопок. Ні піни, ні пострілу не буде. Напій потрапить тільки в келихи гостей.
Як відкрити шампанське, якщо зламалася пробка?
Якщо при невдалому відкритті шампанського зламалася пробка і застрягла в шийці, відкрити пляшку шампанського допоможе штопор, олівець, дріт, келих, ніж або ложка. Розглянемо, як використати різні пристосування, щоб відкрити пляшку із зламаною пробкою.
Штопор
Якщо пляшка шампанського закупорена корковою пробкою, візьміть штопор. Закрутіть його в пробку. Не висмикуйте пробку штопором, а акуратно викручуйте однією рукою. Другою рукою провертайте пляшку за денце. Робіть це акуратно, щоб не розкришилася пробка.
Дріт
Загніть кінець дроту так, щоб вийшов гачок. Потім проштовхніть цей гачок в пробку наскрізь і зробіть незначний поворот, щоб гачок щільно зафіксувався в деревині. Повільно витягніть дріт разом з пробкою. Це досить складний спосіб, підходить у тому випадку, коли відкрити пляшку взагалі нічим.
Черевик
Пляшку поставте в черевик всередину на рівні каблука. Міцно тримайте в руках і ударяйте об стіну. Домагайтеся того, щоб пробка вилетіла з пляшки. Робіть це максимально дбайливо, щоб не розбити пляшку. Одночасно стежите за пробкою, щоб вона повністю не вилетіла, інакше спробувати шампанське не вдасться.
Олівець
Покладіть на пробку маленьку монету щоб правильно розподілити тиск. Переконайтеся, що шийка не звужується до основи, інакше пробка застрягне в пляшці. Акуратно натиснете олівцем на пробку. Дочекайтеся, коли вона почне піддаватися тиску, і плавно проштовхуйте пробку всередину пляшки. Будьте акуратні, якщо сильно натиснути на пробкою можна вибити дно пляшки.
Шприц або запальничка
Візьміть новий шприц, висуньте плунжер (поршень циліндричної форми з функцією насоса для повітря або рідини), заженіть в шприц повітря. Голкою проткніть пробку і випустіть повітря в пробку. Робіть це до тих пір, поки пробка не почне опускатися вниз.
Цвях
Спробуйте забити в пробку пару цвяхів так, щоб шапочки були на відстані один від одного. Потім будь-ким плоскогубцями або обценьками витягнете цвяхи разом з пробкою.
Ніж
Як відкрити шампанське ножем? Виконуючи техніку “шабельний удар”, тримаєте пляшку міцно в одній руці під кутом 45°, а іншою рукою, в якій дуже гострий ніж, сильним і різким ударом відріжте шийку пляшки. Ефект полягає в потужному струмені шампанського, який виливається з пляшки. Спосіб небезпечний і краще використати інші варіанти, щоб не отримати травму.
Ложка
Тримайте пляшку міцно в руці. Залишайте не менше семи метрів простору перед пляшкою. Нахиліть пляшку під кутом сорок градусів і відверніть шийку від людей і предметів, що б’ються. Ложкою завдайте точного і сильного удару по шийці пляшки так само як шаблею і ножем. Відкрити шампанське ложкою вдається небагатьом, тому робіть це на відкритому повітрі, щоб не зашкодити приміщенню.