Догори
Дати відгук

Як приготувати картопляники: смачно та дешево

Швидкий рецепт

2 хв на прочитання18 Листопада 2022, 15:30
Поділитись:

Залишилося вчорашнє картопляне пюре? А що, як зробити картопляники? Матимете свіженьку, гарячу та дуже смачну страву! Готувати їх дуже просто, причому кожного разу можна урізноманітнювати за допомогою різних начинок.

Картопляники з грибами

Рецепт інгредієнтів для картопляного тіста скрізь подається базовий. Ви можете посмажити прості картопляники без начинки, буде смачно, якщо їх щойно з пательні поливати прохолодною сметанкою. Та з начинками вийде ще смачніше та цікавіше, тому візьмемо гриби.

Інгредієнти

  • 400 г картопляного пюре
  • 1 яйце
  • 3-4 столові ложки борошна
  • Дрібка солі
  • Дрібка меленого чорного перцю
  • Олія для смаження
  • Сметана для подачі

Для начинки:

  • 200 г свіжих печериць
  • 1 цибулина
  • Сіль, перець за смаком
  • Олія

Приготування

Картопляне пюре розім’яти виделкою, щоб не було грудочок. Додати яйце, спеції, гарненько перемішати. Всипати 3-4 ложки борошна та ще раз перемішати. Картопляне тісто має гарно ліпитися та бути не надто липким.

Для грибної начинки очистіть та помийте печериці та цибулю. Гриби наріжте тонкими пластинками, цибулину подрібніть. Розігрійте в пательні ложку олії, спасеруйте цибулю упродовж 2-3 хвилини, помішуючи, доки стане м’якою. Тоді додайте гриби та обсмажуйте разом до випаровування вологи та легкої рум’яності. Посоліть та поперчіть за смаком. Дайте начинці трошки охолонути.

Притрусіть дощечку борошном та викладіть картопляне тісто. Скачайте ковбаску та наріжте кружальцями 2-2,5 см завтовшки. Трошки розплескайте кружальце на долоні, посередині покладіть десертну ложку начинки та заліпіть краєчки, наче робите вареник. Можна надати картопляникам кругленьку чи довгасту форму (в другому випадку вони називатимуться зразами або ж цепелінами – мабуть, за схожість тієї видовженої форми із дирижаблем). Гарно обваляйте з усіх боків у борошні.

Для панірування можна використовувати не тільки борошно, а ще й манну крупу чи панірувальні сухарики. Тоді скоринка вийде із цікавою фактурою

Розігріте на пательні ложку олії та викладіть картопляники на гарячу поверхню: тоді одразу схопиться гарна золотиста скоринка. Якщо ж викласти на недостатньо розігріту пательню, можуть прилипнути. Смажте на вогні трохи більш за середній до рум’яності з одного боку, тоді переверніть та обсмажте з іншого боку до апетитної скоринки. Кришкою накривати не потрібно: адже всі інгредієнти (окрім яйця) вже пройшли термоообробку, тож страва швиденько буде готова.

Викладіть картопляники з грибами на тарілку та подавайте зі сметаною.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.