Догори
Дати відгук

Як правильно зберігати борошно: кілька лайфхаків, про які мало хто знає

Різні види борошна мають різні терміни придатності, які залежать від вмісту жирів та вологостійкості.

2 хв на прочитання31 Жовтня 2023, 00:32
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Як правильно зберігати борошно? «Життя в порядку» ділиться секретами, які допоможуть забезпечити тривале зберігання цього продукту.

Різні види борошна мають різні терміни придатності, які залежать від вмісту жирів та вологостійкості. Будь-яке борошно слід зберігати в герметичній упаковці, далеко від спецій і хімічних речовин. Відомо, що у вівсяному, кукурудзяному, житньому та соєвому борошні міститься більше жирів, що скорочує їх термін придатності. Виробники зазвичай дезодорують муку шляхом знежирення для збільшення її терміну зберігання. Однак не всі види борошна проходять цю процедуру, оскільки знежирення може призвести до втрати мікроелементів і вітамінів, особливо в органічному борошні.

Термін придатності для деяких видів борошна:

  • кукурудзяна — 5 місяців;
  • дезодорована кукурудзяна — 10 місяців;
  • соєва — 5 місяців;
  • дезодорована соєва — 12 місяців;
  • житня — 6 місяців;
  • лляна — 6 місяців;
  • пшенична — 7 місяців;
  • гречана — 7-12 місяців;
  • вівсяна — 12 місяців;
  • рисова — 12-16 місяців.

Точні терміни зберігання можуть змінюватися залежно від виробника й умов зберігання. Важливо стежити за термінами придатності та за необхідності замінювати борошно, щоб уникнути використання простроченого продукту.

Для тривалого зберігання борошно краще купувати в упаковці з паперу чи тканини. Борошно слід зберігати при температурі +18 °C у сухому місці з низькою вологістю, наприклад, у шафі чи на антресолях.

Також важливо зберігати борошно далеко від побутової хімії та спецій, оскільки воно легко вбирає сторонні запахи. Якщо у вас великий об’єм борошна, краще пересипати його в пластикову та скляну тару з герметичною кришкою.

Нові запаси борошна не слід змішувати зі старими, щоб уникнути можливого розмноження шкідників. Аби відлякати жучків, у борошно можна покласти зубчики часнику, оскільки вони виділяють фітонциди із запахом, який відлякує комах.

Важливо уникати високої вологості, щоб запобігти розвитку цвілі та появі шкідників у борошні.

Також ми розповідали, як правильно зберігати хліб, аби він залишався свіжим.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Унікальне явище природи: на Одещині розквітли жовті латаття. Фото: Нижньодністровський національний природний парк / facebook
У Нижньодністровському нацпарку зацвіли рідкісні жовті латаття (ФОТО)
2 хв на прочитаннягодина тому
Компроміс в ЄС: Німеччина підтримає Францію щодо ядерної енергетики.
Фото: mhollaen / Pixabay
Німеччина більше не блокуватиме визнання ядерної енергетики "чистою" в ЄС
1 хв на прочитаннягодина тому
Екологічний злочин на Одещині: знищено десятки дерев біля лиману. Фото: ДЕІ
На Одещині вирубали понад сто дерев у водоохоронній зоні Хаджибейського лиману
1 хв на прочитання2 години тому
Фото ілюстративне
Через обстріл Сум частина міста залишилася без стабільного водопостачання
1 хв на прочитання3 години тому
Смак традицій: як світ святкує Міжнародний день чаю у 2025 році
2 хв на прочитання4 години тому
Вінтажний шарм у вашому саду: як старі дерев’яні ящики стають окрасою ландшафту
3 хв на прочитання12 годин тому
«Перемога прозорості»: Єврокомісія за всіма пунктами програла справу про «Пфайзергейт» — що далі?
2 хв на прочитання13 годин тому
Масштабне цвітіння токсичних водоростей спричинило загибель сотень морських тварин біля узбережжя Каліфорнії
4 хв на прочитанняВчора