Догори
Дати відгук

Як правильно зберігати борошно: кілька лайфхаків, про які мало хто знає

Різні види борошна мають різні терміни придатності, які залежать від вмісту жирів та вологостійкості.

2 хв на прочитання31 Жовтня 2023, 00:32
Фото ілюстративне Фото ілюстративне
Поділитись:

Як правильно зберігати борошно? «Життя в порядку» ділиться секретами, які допоможуть забезпечити тривале зберігання цього продукту.

Різні види борошна мають різні терміни придатності, які залежать від вмісту жирів та вологостійкості. Будь-яке борошно слід зберігати в герметичній упаковці, далеко від спецій і хімічних речовин. Відомо, що у вівсяному, кукурудзяному, житньому та соєвому борошні міститься більше жирів, що скорочує їх термін придатності. Виробники зазвичай дезодорують муку шляхом знежирення для збільшення її терміну зберігання. Однак не всі види борошна проходять цю процедуру, оскільки знежирення може призвести до втрати мікроелементів і вітамінів, особливо в органічному борошні.

Термін придатності для деяких видів борошна:

  • кукурудзяна — 5 місяців;
  • дезодорована кукурудзяна — 10 місяців;
  • соєва — 5 місяців;
  • дезодорована соєва — 12 місяців;
  • житня — 6 місяців;
  • лляна — 6 місяців;
  • пшенична — 7 місяців;
  • гречана — 7-12 місяців;
  • вівсяна — 12 місяців;
  • рисова — 12-16 місяців.

Точні терміни зберігання можуть змінюватися залежно від виробника й умов зберігання. Важливо стежити за термінами придатності та за необхідності замінювати борошно, щоб уникнути використання простроченого продукту.

Для тривалого зберігання борошно краще купувати в упаковці з паперу чи тканини. Борошно слід зберігати при температурі +18 °C у сухому місці з низькою вологістю, наприклад, у шафі чи на антресолях.

Також важливо зберігати борошно далеко від побутової хімії та спецій, оскільки воно легко вбирає сторонні запахи. Якщо у вас великий об’єм борошна, краще пересипати його в пластикову та скляну тару з герметичною кришкою.

Нові запаси борошна не слід змішувати зі старими, щоб уникнути можливого розмноження шкідників. Аби відлякати жучків, у борошно можна покласти зубчики часнику, оскільки вони виділяють фітонциди із запахом, який відлякує комах.

Важливо уникати високої вологості, щоб запобігти розвитку цвілі та появі шкідників у борошні.

Також ми розповідали, як правильно зберігати хліб, аби він залишався свіжим.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитання56 хвилин тому
Зміна клімату
Зміна клімату: розбудова нової кліматичної політики з урахуванням безпекової складової 
2 хв на прочитаннягодина тому
6,2 мільйона гривень збитків через махінації керівництва заповідника
Земля заповідника: 6,2 мільйона гривень "випарувалися" через махінації керівництва
1 хв на прочитання3 години тому
Передача майна у державне управління парку-пам’ятки «Межигір’я»
Майно Януковича в «Межигір’ї» перейде державі: розпочався процес передачі в управління активів парку
2 хв на прочитання5 годин тому
У США кішку випадково відправили кур'єрською поштою: власниця полетіла за нею тисячу кілометрів
1 хв на прочитання6 годин тому
Сьогодні - День праці: кілька дивних та незвичайних професій, про які ви не знали
4 хв на прочитання7 годин тому
Внаслідок вибуху в Одесі в атмосферу потрапило понад 36 тис тонн діоксиду вуглецю
1 хв на прочитання9 годин тому
Дизайн двору приватного будинку: створюємо затишний простір (ФОТО)
1 хв на прочитання10 годин тому