Як правильно зареєструвати народження дитини

3 хв на прочитання01 Жовтня 2024, 12:27
Зображення створене ШІ

Розповідаємо, що треба знати батькам.

Народження дитини є найрадіснішою подією для кожної родини, але реєстрація народження – це необхідний офіційний крок, який потрібен як дитині, так і її батькам.

Міністерство юстиції інформує, що державна реєстрація народження здійснюється на підставі письмового або усного запиту від одного з батьків або обох, поданого за місцем народження дитини, за місцем проживання батьків або через електронну форму.

Батьки мають звернутися до відповідної служби ДРАЦС для здійснення реєстрації народження протягом місяця після дня народження дитини.

Якщо батьки з якихось причин не можуть зареєструвати народження - це можуть зробити родичі, інші особи чи уповноважені представники медичного закладу, де дитина народилася чи де вона зараз перебуває.

Разом із заявою про державну реєстрацію народження подаються оригінали або копії таких документів до державного органу реєстрації актів цивільного стану:

Підставою для державної реєстрації народження дитини є один із наступних документів:

При відсутності підстав для державної реєстрації народження, визначених у цьому переліку, державна реєстрація народження проводиться на підставі відповідного рішення суду (про встановлення факту народження).

Для отримання свідоцтва про народження дитини, яка народилася на ТОТ, треба подати до будь-якого суду заяву про встановлення факту народження на тимчасово окупованій території України, а разом з нею і належні докази. Судовий збір за подання таких заяв до суду не стягується.

Заява подається батьками дитини чи іншими заінтересованими особами. Для отримання свідоцтва про народження заявник подає до будь-якого відділу ДРАЦС копію рішення суду про встановлення відповідного факту та паспорт.

Для проведення державної реєстрації народження дитини документи подаються до:

Також подати заяву можна онлайн на сайті: https://diia.gov.ua.

Підставами відмови у державній реєстрації народження дитини можуть бути:

Відповідно до положень одексу України про адміністративні правопорушення несвоєчасна без поважної причини державна реєстрація батьками народження дитини в органах державної реєстрації актів цивільного стану тягне за собою накладення штрафу у розмірі від 17 до 53 грн.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: