Кава — це тонізуючий напій, в декількох ковтках якого містяться тисячі біологічно активних речовин. Серед цих речовин є кофеїн, завдяки якому кава дає відчуття бадьорості, енергії та хорошого настрою. Однак не все так просто. Дієтолог Оксана Скиталінська розповіла правду про цей напій.
Після того, як ми випили чашку кави, через 45 хв майже 90% кофеїну потрапляє в кров і це відчуття бадьорості та енергії триває ще 2,5-4,5 годин, потім кофеїн виводиться з організму і на зміну йому приходить легка втома, особливо, якщо вже післяобідній час.
Як пояснила дієтолог, це відбувається тому, що кофеїн діє на нейрони (клітини головного мозку) певним чином: він прикріплюється до рецепторів на їхній поверхні, їх називають аденозиновими.
Кава все ж корисна, але це залежить від дози. Є дані, що ті, хто п'є помірно каву, живуть довше.
Окрім кофеїну та поліфенолів, у каві містяться дві речовини — кафестол та кахвеол, але переважно у фільтрованій, "заварній" каві, каві по-турецьки.
Ці речовини, особливо кафестол, діючи на певні рецептори, порушують регуляцію синтезу холестерину. Якщо таку "турецьку" заварну каву пити часто, то це може суттєво порушити холестериновий обмін. Водночас кафестол знижує ризик діабету та має протиракові властивості. Тому інколи можна пити і "по-турецьки".
У каві, як і в чаї, містяться таніни, особливо у слабо обсмаженій каві. Таніни гальмують засвоєння заліза, тому якщо є залізодефіцитна анемія, після страв, які містять залізо (м’ясо, риба) краще уникати кави або вибирати каву сильного обсмажування.
Дієтолог рекомендує:
Якщо любите каву, то пийте, але 2-3 рази в день і бажано в першій половині дня, у другій половині дня, якщо хочете збадьоритися, можете випити склянку неміцного зеленого чаю. Якщо є можливість поспати, зробіть це до 15-тої години. Ви значно подовжите період активної роботи так, ніби вам додасться ще декілька ранкових годин. Не пийте кави на ніч