Вєтрова Влада1 хв на прочитання2 години тому
Обрізка малини пізньої осені, навіть наприкінці листопада, є важливою умовою для успішної зимівлі кущів та формування рясного врожаю наступного року. Фахівці наголошують, що ключовий момент — встигнути завершити роботи до настання стабільних морозів.
Ось головні правила та рекомендації від селекціонера Миколи Завального щодо осінньої обрізки малини:
1. Визначення термінів
2. Техніка обрізки
Обрізка має бути радикальною, щоб стимулювати нове, сильне плодоношення та запобігти виснаженню куща:
- Видалення старих пагонів: Повністю видаліть усі сухі, хворі та стебла, які вже відплодоносили. Вони не дадуть ягід наступного року і можуть стати джерелом інфекцій.
- Висота стебла: Від землі потрібно залишати стебло висотою приблизно 5 см.
- Залишити бруньки: На зрізаному пеньку має залишитися дві-три бруньки, з яких закладається майбутнє плодоношення.
- Розрідження куща: Необхідно розрідити поросль. Залишайте два-три найсильніших пагонів на кожному кущі, а решту вирізайте. Важливо: Якщо залишити стебло високим, "малина зведеться і дасть менший урожай у наступному році".
3. Завершальні кроки
Після завершення обрізки необхідно виконати захисні заходи:
- Прибирання: Приберіть усі зрізані гілки з ділянки, щоб не залишати джерела хвороб та інфекцій.
- Мульчування: Замульчуйте ґрунт навколо куща шаром у 5–7 см. Це забезпечить додатковий захист кореневої системи на зиму, оскільки при сильному морозі без мульчі кущ може вимерзнути. Поросль, яку ви вирізали, можна навесні розсадити.
Більше новин читайте на GreenPost.