Догори
Дати відгук

Як покращити кровообіг у всьому організм

Ви можете самостійно допомогти своєму кровотоку.

4 хв на прочитання27 Січня 2023, 15:00
Поділитись:

Наш організм пронизаний величезною і складною системою судин різного калібру, яка допомагає насичувати кров киснем, доставляти її до всіх органів і клітин тіла, а потім виносити разом із вуглекислим газом та іншими продуктами метаболізму.

Кровоносна система – це артерії та вени:

  • великі судини;
  • артеріоли та венули;
  • капіляри – дрібні судини.

Серце – насос, завдяки якому кров переміщається великими судинами і маленькими судинами. На самопочутті сильно відбивається, якщо ця злагоджена система дає збій.

Кровообіг серця страждає при серцевій недостатності, інфарктах міокарда, ураженнях клапанів, міокардитах. У людини порушується насосна функція серця, відповідно струм крові сповільнюється.

При ураженні артерій – найчастіше атеросклерозом  – виникають перешкоди у русі струму крові, внаслідок – уповільнення кровотоку або його повна зупинка. Наприклад, при інфарктах, інсультах, гострому артеріальному тромбозі артерій брижі або ніг.

Якщо говорити про ураження вен, то тут можуть бути винні:

  • венозна недостатність;
  • застій крові у венах нижніх кінцівок;
  • венозні тромбози;
  • запалення вен – тромбофлебіти, знову ж таки, за рахунок уповільнення струму крові.

Також варто згадати і захворювання легень. У цьому випадку відбуваються:

  • порушення доставки кисню до тканин та органів;
  • метаболічні порушення;
  • наростання тиску у правих камерах серця, що призводить до виникнення хронічної серцевої недостатності.

ЯК МОЖНА ПОКРАЩИТИ КРОВООБІГ БЕЗ ЛІКІВ

Якщо у людини проблеми з кровообігом, то вона, швидше за все, страждатиме від задишки в спокої та при фізичному навантаженні, болі в ділянці серця при фізичному навантаженні, набряків ніг. Наскільки яскравими будуть симптоми, сказати складно. Тут все індивідуально залежить від віку, хронічних хвороб, загального стану здоров’я та ступеня ураження.

Однак ви можете самостійно допомогти своєму кровотоку. Для цього достатньо дотримуватись кількох простих правил.

КРОВООБІГ У НОГАХ

Щоб кровообіг працював краще, лікарі радять:

  1. відмовитися від куріння;
  2. стежити за харчуванням, їсти якнайменше солодких, солоних і жирних продуктів, щоб не підвищувалися цукор та холестерин у крові;
  3. займатися дозованими фізичними навантаженнями, наприклад ходьбою;
  4. стежити за вагою;
  5. пити якнайбільше чистої води.

Венозний кровообіг часто порушений через спадкову слабкість венозної стінки або клапанів вен, тому тут складно дати однозначну пораду. Комусь може допомогти лише оперативне лікування. Але загальні рекомендації для всіх є єдиними.

Так, якщо людині вже діагностували патологію вен, то лікар швидше за все порадить носити спеціальну білизну з компресійного трикотажу. Особливо якщо людина довго сидить або стоїть або ж чекає на переліт.

ПРО МОЗКОВИЙ КРОВООБІГ

Усі необхідні для роботи мозку поживні речовини та нутрієнти доставляє по судинах кров. Тому порушення мозкового кровообігу, навіть на короткий термін, може завдати нервовим зв’язкам непоправної шкоди. 

Щоб мозковий кровообіг був у нормі, необхідно:

  1. контролювати артеріальний тиск натще (для цього потрібно придбати тонометр),
  2. стежити за харчуванням: обмежити вживання червоного м’яса, частіше їсти крупи, овочі, фрукти та рибу,
  3. бути фізично активними: необхідно ходити щонайменше 30 хвилин на день або займатися іншою аеробною активністю 5 разів на тиждень;
  4. висипатись: мозку потрібен сон по 8 годин на добу;
  5. влаштовувати тренування для мозку – подорожі, нові маршрути, вивчення мов, запам’ятовування чисел та незнайомих слів, математичні вправи, будь-яка фізична активність. Все, що змушує вас вчитися, отже, добре навантажує нові ділянки мозку та формує нові нейронні зв’язки.

ДО РЕЧІ

Для нормального кровообігу мозку необхідні сполуки групи вітамінів В — пантотенова кислота, В6, В8 і В1. Доповніть їх магнієм, який нормалізує передачу інформації між нейронами та між нервовими клітинами та м’язами.

Для підтримки тонусу судин та плинності крові також важлива аскорбінова кислота. Її можна отримати, включивши до свого меню:

  • цитрусові,
  • ягоди,
  • кислі яблука,
  • капусту.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.