Догори
Дати відгук

Як підвищити цукристість буряка та моркви. Кілька корисних порад

Коренеплоди гостро реагують на реакцію ґрунту.

2 хв на прочитання05 Серпня 2022, 16:33
Поділитись:

Багато городників скаржаться, що, незважаючи на досить гарний урожай цих коренеплодів, їсти їх іноді практично неможливо через неприємний смак. Якими прийомами можна підвищити цукристість буряка та моркви?

Не можна під буряк і моркву вносити органічні добрива, тільки під попередню культуру. Гній, забезпечуючи культуру підвищеною кількістю азоту, надає їй неприємний йодистий присмак. Коренеплоди виростають корявими, неприродно рудого (морква) або брудно-червоного з білястими прожилками (буряк) кольору.

Коренеплоди обов'язково мають розташовуватися на відкритій сонячній ділянці. На колишньому місці їх можна висівати через 3-4 роки.

Попередниками повинні бути горох, рання капуста, рання картопля, огірки, цибуля, які збирають рано, щоб встигнути підготувати ділянку і внести необхідні добрива.

Коренеплоди гостро реагують на реакцію ґрунту. Їм підходить тільки нейтральна реакція ґрунтового розчину. Навіть на слабокислому ґрунті вони знижують вміст цукрів у коренеплодах. Кислотність ґрунту можна нейтралізувати внесенням вапна. Обов'язково з осені ділянку потрібно провапнувати з розрахунку 0,3-0,5 кг/кв.м. Ділянку вапнують (при необхідності) 1 раз на 6-8 років. Розкидане вапно граблями перемішують із верхнім шаром ґрунту.

Дуже важливими є підживлення. У фазу наростання коренеплоду (липень-серпень) ефективне підживлення рослин нітроамофоскою. Приготуйте розчин (30-40 г/10 л води), пролийте між рядками рослин (2-3 л/пог. метр) і полийте чистою водою. У серпні підживіть рослини мікродобривами, що містять бор і марганець. Ці мікродобрива ефективно підвищують вміст вітамінів і цукрів у коренеплодах. Вносять мікродобрива у вигляді підживлень у міжряддя. В 10 л води розводять по 1 ч. л. бора та марганцю. Вносять 2 л на 1 погонний метр. Після підживлення ділянку поливають чистою водою.

Великі кількості бора, марганцю та інших макро- і мікроелементів містить деревний попіл. Достатньо внести півсклянки попелу на погонний метр, закрити в ґрунт сапкою й полити.

Буряк дуже любить звичайну поварену сіль. Протягом вегетації буряк підживлюють 3 рази. Останнє підживлення зробіть сольовим розчином: 10-15 г (1 ст. л.) повареної солі/10 л води. Витрата вдобрювального розчину приблизно 5 л на 1 кв. м. Коренеплід здобуває надзвичайну солодкість.

Моркву побалуйте наприкінці серпня розчином борної кислоти. В 1 л гарячої води розчиніть 1 чайну ложку борної кислоти й розбавте в 10 л води. Охолодженим розчином обприскайте рослини моркви.

Іноді морква неприємно гірчить. Це її захисна реакція на морквяну муху. Усунути гіркоту, а заодно позбутися морквяної мухи можна тютюновою сумішшю. Потрібно при проріджуванні (першому і наступними) посипати міжряддя в морквяній грядці тютюновою сумішшю.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Пожежа на танкері Falcon біля Ємену
Пожежа на танкері Falcon біля Ємену: судно з СПГ продовжує горіти, двоє членів екіпажу зникли
1 хв на прочитання53 хвилини тому
Платформа відновлення лісів України: нове IT-рішення для створення стійких лісів
Платформа відновлення лісів України: онлайн-рішення для створення стійких лісів
3 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
Україна отримала 20 тисяч доз вакцини від грипу для медиків
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: Детектор медіа
Новий Віце-прем'єр-міністр та Міністр культури: ВР призначила Тетяну Бережну
1 хв на прочитання5 годин тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на середу, 22 жовтня 2025 року
3 хв на прочитання6 годин тому
Лише година недосипу впливає на апетит і вагу, встановили дослідники
1 хв на прочитання7 годин тому
"Терор холодом і знищення цивільної інфраструктури" - президент про хід відновлення енергопостачання
1 хв на прочитання8 годин тому
Екологічний податок: які регіони платять найбільше, а кого тимчасово звільнили
1 хв на прочитання9 годин тому