Догори
Дати відгук

Як оцінити вплив чужорідних видів на біорізноманіття: Міндовкілля затвердило Методичні рекомендації

Над документом працювали понад 50 експертів.

2 хв на прочитання20 Березня 2024, 11:07
Стратегії біобезпеки та біологічного захисту Стратегії біобезпеки та біологічного захисту
Поділитись:

Міжвідомча робоча група при Міндовкіллі, створена за дорученням Міністра Руслана Стрільця та задля реалізації Стратегії біобезпеки та біологічного захисту на 2022-2025 роки, напрацювала методичні рекомендації для оцінки впливу чужорідних видів рослин та тварин на біорізноманіття, інформує Міндовкілля.

Над документом працювали понад 50 експертів. Серед яких представники органів виконавчої влади та провідні фахівці-біологи з наукових інститутів Національної академії наук України.

Як наголошує Руслан Стрілець, врегулювання питання поводження з чужорідними видами є важливим кроком у процесі гармонізації національного законодавства до актів Європейського Союзу і, відповідно, входження України до Європейського Союзу. Документ стане основою для регулювання та мінімізації ризиків, пов'язаних з поширенням таких видів у природних екосистемах.

Так, за даними Міжурядової платформи з біорізноманіття та екосистемних послуг – через інвазійні види відбувається 60% вимирань рослин і тварин у світі. Щорічно людству це коштує понад 400 мільярдів доларів. 

В Україні є чимало чужорідних видів рослин і тварин. Вони продовжують здійснювати негативний вплив на типові екосистеми та місцеві види. Методичні рекомендації допоможуть визначити їх ступінь інвазійності, оцінити наявний і потенційний вплив чужорідних видів на довкілля. Документ надає системний підхід до визначення ризиків та встановлення пріоритетів у заходах з контролю за біологічними інвазіями.

Наступний крок після затвердження методичних рекомендацій – схвалення та юстування документу, що визначає критеріїв віднесення видів рослиннного та твариннного світу до інвазійних чужорідних видів. 

На основі цих двох документів у результаті буде укладений Перелік інвазійних чужорідних видів України. 

Як проводити оцінку впливу чужорідних видів на біорізноманіття та визначати рівень їх інвазійності можна ознайомитися у тексті самих рекомендацій.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.