Догори
Дати відгук

Як організм попереджає про ризик інфаркту мозку: названо п’ять ознак

Важливо знати ці провісники, щоб не згаяти часу.

3 хв на прочитання09 Травня 2022, 00:43
Поділитись:

Ішемічний інсульт (інфаркт мозку) виникає, коли порушується кровопостачання частини головного мозку: його клітини починають відмирати, не отримуючи потрібні їм кисень та поживні речовини. На нього припадає близько 85 % усіх інсультів, розповідає «Доктор Пітер».

Для профілактики інсульту радять стежити за харчуванням та способом життя, проходити регулярні обстеження. Але також важливо знати симптоми смертельно небезпечного стану та можливі провісники, щоб не прогаяти дорогоцінний час.

Китайські фахівці назвали 4 сигнали, які може подавати організм під час наближення ішемічного інсульту. Якщо з'явиться хоч один із них, краще звернутися до лікаря та перевірити здоров'я.

Скутість у шиї

Перед приступом ішемічного інсульту руки та ноги починають погано слухатись — це явні симптоми, які неможливо не помітити. Проте є менш помітні. Наприклад, якщо ви не проводили багато часу в сидячому положенні, але відчуваєте, що шийний відділ хребта малорухливий, а нижня щелепа не може дотягнутися до верхньої частини грудей, якщо ви опустите голову. Як пише видання Sina, це також тривожний сигнал, який може вказувати на ризик судинної катастрофи.

Неповороткість язика

Якщо ви помітили, що язик починає напружуватися, а мова стає невиразною, найімовірніше, кровоносні судини в мозку вже уражені. Недостатнє кровопостачання впливає на контроль мозку над лицьовим нервом — а це, своєю чергою, викликає скутість м'язів обличчя, язика і невиразну мову.

Потемніння в очах

Потемніння в очах у цих випадках зазвичай триває недовго — за кілька хвилин або навіть секунди все відновлюється. Це тимчасове погіршення зору може відбуватися без наслідків. Але часто воно буває і перед ішемічним інсультом, що пов'язано з утворенням тромбів у стовбурі головного мозку, мозочку або варолієвому мосту. Тому якщо таке трапляється, бажано перестрахуватися та звернутися до лікаря.

Нічні кровотечі з носа

Якщо зі слизовою оболонкою носа все гаразд і в організмі немає дефіциту води, часті носові кровотечі ночами теж один з можливих провісників ішемічного інсульту. Вночі кров по судинах тече повільніше і артеріальний тиск стабільний. Якщо трапляється раптова кровотеча, це може говорити про стрибки тиску, які призводять до пошкодження капілярів носової порожнини. Основна ж причина може полягати в закупорці судин, які забезпечують кров'ю головний мозок, що викликає зростання артеріального тиску.

Сторожовий головний біль

А російські вчені з'ясували, який біль голови може бути провісником ішемічного інсульту. Про те, що людині загрожує небезпечне захворювання, може сигналізувати сторожовий біль голови — він з'являється за 3–4 дні до інсульту. У ході експерименту з'ясувалося, що у перенеслих інсульт переважали головні болі нового типу (такі, яких раніше ніколи не було) і головні болі зі зміненими характеристиками (відрізнялися інтенсивністю, високою частотою, тривалістю, ставали пульсуючими, супроводжувалися нудотою, блювотою, світло- та звукобоязню, погано піддавалися дії анальгетиків). Близько 15 % таких пацієнтів зазнавали головного болю протягом останнього тижня перед інсультом, ще 15 % – на початку інсульту.

Також ми розповідали, як виявити тихий інсульт: розповідають неврологи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.