Чорна кава має багато переваг, але кофеїн, що міститься в ній, може вплинути на рівень цукру в крові, особливо якщо у вас вже є діабет або переддіабет.
Тому, якщо ви стежите за рівнем цукру в крові, не варто пити каву перед сніданком, тобто перед їжою. У дослідженні 2020 року вчені виявили, що вживання двох чашок кави перед сніданком підвищує рівень цукру на 50%.
Справа в тому, що білок під назвою аденозин блокується кофеїном. Аденозин допомагає повідомити організму, скільки інсуліну потрібно виробляти, та допомагає клітинам ефективно реагувати на гормон. Вживання кави перед їжею може призвести до вивільнення меншої кількості інсуліну та зробити клітини менш сприйнятливими до неї, що призведе до підвищення рівня цукру в крові. Крім того, кофеїн може підвищувати рівень гормонів стресу, таких як кортизол та адреналін, в організмі. Ці гормони, своєю чергою, підвищують рівень цукру на крові.
Висновок: найкраще випити трохи кави разом із збалансованим сніданком.