Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Як навести ідеальний порядок за півгодини: секрети готельних покоївок

Як навести ідеальний порядок за півгодини: секрети готельних покоївок

Поспостерігавши за роботою покоївок у готелях, можна засвоїти чимало корисних прийомів для прибирання власного будинку.

4 хв на прочитання06 Січня 2023, 08:23
Поділитись:

Одна волосина у ванній може зіпсувати враження від найпрекраснішого готелю. Бездоганна чистота номерів — основа готельної репутації, і покоївки, як ніхто інший, вміють навести ідеальну красу в найкоротші терміни. Про секрети покоївок розповідає тревел-журналіст Анна Демчикова.

Покоївка прибирає до 20 номерів за зміну, на кожен у неї йде максимум півгодини. Щоб не втрачати жодної хвилини і не псувати свою роботу, потрібно дотримуватися чіткої послідовності дій. Починають із брудного: викидають сміття, витрушують покривало. Поки пил осідає, покоївка наносить хімію на забруднені поверхні у ванній і залишає, щоби засоби подіяли. Йоржик краще провернути і залишити всередині унітазу — так він теж продезінфікується.

Повернувшись до кімнати, покоївка перестилає ліжко. Потім потрібно витерти пил і пропилососити: спочатку видимі брудні місця, потім усю кімнату цілком; рухатися радять від далекого кута до дверей.

Після сухого можна робити вологе прибирання. Останній штрих — поправити предмети, щоб усе лежало акуратно, та відчинити вікно. Поки кімната провітрюється, необхідно закінчити з ванною.

Порада: Щоб нічого не забути, під час прибирання варто рухатися по кожній кімнаті або проти годинникової стрілки.

Організувати ідеальне ліжко

Ліжко — головний предмет не тільки готельного номера, а й спальні в квартирі. І якщо вдома можна дозволити собі творчий безлад, у готелі ліжко має виглядати ідеально. Залежно від розміру ліжок, готель вибирає певний спосіб застеляння.

Стандартні ліжка частіше застилають по-європейськи: внизу простирадло (краще натяжне), потім — ковдру в підковдру і зверху — покривало (часто не на все ліжко, а лише в ногах, саше або доріжка).

Для ліжок king size зручніший американський спосіб: ковдра не заправляється в підковдру, а кладеться на друге, верхнє простирадло. На тонку ковдру можна покласти товсту з декоративних тканин, вона ж править за покривало.

В обох випадках простирадла та ковдри повинні бути натягнуті, як струна, за допомогою техніки госпітальних куточків.

Підковдру в готелях заправляють традиційним способом — вставляють два кути ковдри і різко струшують.

Порада: Щоб уникнути провалів матраца під час постійної експлуатації, в готелях їх раз на квартал перевертають і перекручують. Робіть удома те саме.

Старі зубні щітки — це ідея

В арсеналі будь-якої покоївки, навіть у найдорожчих готелях, є старі зубні щітки. Ними найзручніше вичищати від волосся зливний отвір у ванній і дірочки в раковині, добиратися до важкодоступних місць.

У багатьох готелях спеціально піднімають меблі над підлогою — навісні унітази та раковини дуже спрощують прибирання. Але якщо щось стоїть на підлозі, зубна щітка незамінна для прибирання складних місць. В особливо затишних місцях допомагають ватяні палички.

Питання економії

Грамотне прибирання дозволяє скоротити витрати. Наприклад, туалетний папір, повернутий від стіни, витрачається економніше, ніж той, що висить біля стіни.

Пінка вигідніша за рідке мило, а для паперових рушників доцільно завести і з розумом налаштувати диспенсер.

При цьому на якості економити не потрібно: ганчірки, губки, рукавички повинні бути довговічними, скупий платить двічі. Універсальна хімія — тема спірна. Не варто піддаватися рекламним хитрощам і заводити пляшечку для кожної дії, але для різних поверхонь потрібні свої засоби: для кераміки — на основі кислоти, для кахлю і хрому — на основі лугу, для дзеркал — із нейтральним PH. Губки бувають із різним абразивом: нову ванну краще мити білим абразивом, старі можна зеленим.

Перевірка: чисто?

Ліжко застелене, підлога вимита, дзеркала виблискують, але щось невловиме не дає повірити в чистоту. Приміщення ніколи не буде виглядати ідеальним, якщо залишився бруд у важкодоступних місцях.

Чи давно ви очищали петлі дверей? А кути, щілини, стіни? Штори, кімнатні рослини? Іноді потрібне генеральне прибирання. Тут також є свої хитрощі. Наприклад, якщо помити вікно зсередини вертикально, а зовні горизонтально, легко визначити, з якого боку воно не промити. Поліроль наноситься вздовж волокон дерева на очищену від пилу та відбитків пальців поверхню. Дзеркала перевіряються парою: запітніння виявляє розведення та краплі.

Також ми розповідали про 8 лайфхаків для тих, хто не любить прасувати.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost