Догори
Дати відгук

Як група крові впливає на схильність до хвороб?

Чотири групи крові були відкриті Карлом Ландштайнером ще у 1900 році.

2 хв на прочитання10 Листопада 2020, 15:31
pixabay pixabay
Поділитись:

Що об’єднує людей з однаковою групою крові?  Останні дослідження вчених у цій сфері  досить різнопланові та цікаві, саме тому є сенс дізнатися, чи можа мати схильність до хвороб за групою крові.   

Чотири групи крові були відкриті Карлом Ландштайнером ще у 1900 році. Як пише donor.ua,  серед 35 різних методів класифікації груп крові, ця система вважається найважливішою, особливо для трансфузіології.  

Вчені відкрили, що люди з однією і тією ж групою крові мають однаковий ризик захворіти на певні види хвороб. Зокрема вчені встановили зв’язок між групами крові та ризиком захворіти на певні види раку, серцево-судинні та деякі інфекційні захворювання.

Групи крові, як виявляється, впливають на схильність до панкреатиту та шлунково-кишкових захворювань. Серед усіх груп крові перша має найнижчий ризик для більшості хвороб.

Онокологія

Кілька нещодавніх епідеміологічних досліджень показують, що люди з першої групою крові мають менший ризик захворіти на рак підшлункової залози.

Інші дослідження виявили, що друга група крові має підвищенний ризик розвитку раку шлунка.

Сердцево-судинні захворювання

Мета-аналізи підтверджують, що друга, третя та четверта групи мають вищий ризик тромбозу вен. Це пов’язують із підвищеною циркуляцією у цих групах фактору Вільєбранда, що відповідає за згортання крові. В той час як перша група має нижчий рівень цього фактору у крові, що знижує ризик тромбозу.

Відповідно перша група крові має нижчий ризик розвитку інсульту, інфаркту міокарда та хвороби периферичної артерії.

Інфекційні захворювання

Люди з першою групою крові схильні до ураження бактерією Гелікобактер пілорі, що інфікує шлунок та дванадцятипалу кишку. Крім цього, такі люди чутливі до хвороб, викликаних вірусом холери, кишковою паличкою та норовірусом (викликає шлунково-кишкові захворювання).

Однак люди з першою групою крові швидше одужують від малярії, і хвороба в них проходить легше. Такий результат для першої групи був доведений як експериментально, так і за допомогою GWAS (дослідження геному широкого загалу).

Звертаємо увагу, якщо ваша група крові має схильність до якоїсь хвороби, це ще не означає, що ви обов’язково захворієте. Завжди спирайтеся на здоровий глузд та власне самопочуття і не відкладайте прийом до лікаря.

Відомо, люди дурять "швидку" допомогу аби медики приїхали на виклик (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.