Догори
Дати відгук

Як допомогти іншим у стресі: дієві поради від спеціалістів

Допомога іншим у стані стресу.

2 хв на прочитання18 Жовтня 2023, 12:36
Пережити стрес, методи підтримки Пережити стрес, методи підтримки
Поділитись:

Стрес — це нормальна реакція на ненормальну, кризову ситуацію. Кожна людина може переживати стрес. І кожній людині необхідна підтримка, аби подолати стрес. НСЗУ розповіли, як допомогти іншим у стресі :

  • У літаку спочатку надягають кисневу маску на себе, а потім — на дітей. Це популярний приклад, який зрозуміло пояснює: ваша допомога буде дієвою лише тоді, коли ви у нормі. Ви в нормі? Добре. Можна піклуватися про близьких.
  • Є складність: люди в стресі не завжди готові почути вас. Тож не починайте чогось радити людині, доки не вислухаєте її. Буває так, що співрозмовник просто виговорився — і йому вже стало значно легше.
  • Тож спочатку уважно слухайте: намагайтеся зрозуміти все, що каже людина, уточнюйте незрозуміле, не починайте відповідати, поки співрозмовник не завершить думку.
  • Щоб підтримати людину, не робіть оцінних суджень, визнайте, що проблема важлива, дайте відчути співрозмовнику, що він або вона — молодець.
  • Пам’ятайте, що не лише слова, а й те, як ви розмовляєте, впливає на людину. Ваш тон і поза можуть допомогти почуватися в безпеці, а можуть змусити закритись.
  • У кризових ситуаціях людина може почуватися розгубленою й безпорадною. Логічне бажання допомогти може призвести до того, що людина ще більше зневіриться у власних силах. Найкращий спосіб підтримати в такій ситуації — показати людині, що вона досі може контролювати справи у своєму житті. Тобто допомогти їй “самостійно” допомогти собі. Для цього є різні техніки.

Нагадаємо, знайдено найкращий чай для захисту від раку та хвороб серця.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я