- Головна
- Новини
- Еко
- Тварини & рослини
- Як безпечно вибрати горіхи до випічки
Як безпечно вибрати горіхи до випічки
Підсохлі лісові горішки можна визначити за вагою
Поради щодо вибору горіхів не складні і їх не так вже й багато. Дотримуючись певних правил при виборі горіхів Ви не тільки не зашкодите собі, але і будете впевнені в тому, що не зіпсуєте приготування страви. І взагалі, такий продукт як горіхи, потрібно купувати постійно, адже вони такі корисні для здоров'я, smakotainfo.
Як вибрати хороші горіхи
Категорично не можна купувати засохлі, запліснявілі горіхи, а також ті, що мають темні плями або сильний прогірклий запах. У них утворюються дуже шкідливі речовини, які виробляють цвілеві грибки - афлатоксини. Афлатоксини можуть викликати сильну алергію, крім того, вони руйнують клітини печінки.
. .
Ще одна порада при виборі горіхів - купуючи горіхи без шкаралупи, звертайте увагу на колір ядер. Старі горіхові ядерця жовтіють, деякі з них можуть набувати неприродного яскраво-жовтого відтінку.
Горіхи в шкаралупі, якщо вони почали пліснявіти та псуватися, при розколюванні утворюють хмарку пилку - такі теж краще не їсти. Також можна взяти кілька горішків в шкаралупі і потрясти - старі, висохлі горіхи будуть створювати багато шуму.
Які горіхи краще, очищені чи ні
Ще кілька порад щодо вибору горіхів. Звичайно, горіхи без шкаралупи зручніші, проте в шкаралупі вони зберігаються довше. До того ж горіхи, очищені від шкаралупи власноруч, завжди чистіші: продавці не можуть гарантувати, що горіхи не розсипалися, не падали на землю і т.д.
Найнебезпечніше купувати очищені горіхи на відкритих ринках: на них осідає весь пил і бруд, а якщо торгівля ведеться біля дороги - їх ядра ще і вбирають шкідливі речовини з вихлопних газів.
Купуючи горіхи в упаковці, звертайте увагу на термін придатності. В непрозорій упаковці вони зазвичай зберігаються рік, в прозорій - не більше півроку, якщо вказано термін придатності значно довший, то такі горіхи краще відкласти і купити інші.
Поради щодо вибору волоських горіхів
Їх ядра не мають бути зморщеними, мати плями, темний або жовтий відтінок. Шкаралупа у свіжих волоських горіхів дуже тверда, її неможливо розколоти пальцями, легко розколюються тільки старі і зіпсовані.
Поради щодо вибору лісових горіхів (фундука)
Хороший очищений фундук гладкий, без нальоту. Але краще купувати той, який в шкаралупі: очищений фундук швидше інших горіхів вбирає шкідливі речовини. На шкаралупі лісових горіхів також не повинно бути білуватого нальоту і темних плям - це перші ознаки того, що фундук почав псуватися, а пліснявіє він дуже швидко. Підсохлі лісові горішки можна визначити за вагою і звуком: вони значно легші свіжих і є шум при потрясуванні.
Поради щодо вибору кедрових горіхів
У старих та тих, що почали псуватися очищених ядерцях кедрових горішків на кінцях з'являються темні крапочки. А ось на шкаралупі кожного з них, навпаки, повинна бути маленька темна пляма - це свідчення того, що всередині є повноцінне зернятко. Важливо: в посушливі роки багато горіхів бувають порожніми, або ядро не доростає до потрібного розміру.