Під час ГРВІ або грипу не варто вживати кондитерські вироби, натомість подбайте, щоб в вашому раціоні було достатньо жирів — вони дуже важливі для захисту легенів. Таку рекомендацію дає відома українська дієтологиня Світлана Фус.
"Що ми робимо, коли виникла застуда чи грип? Ми згадуємо про натуральні засоби: чай з лимоном або молоко з медом. Так, зазвичай, пробуємо собі допомогти. Але цього часто може бути недостатньо", - повідомила Фус у своєму блозі..
Що в такому випадку їсти, щоб віруси трималися від нас подалі?
1. По-перше, використовувати природні джерела вітамінів С, А, Е, D3 і бета-каротину.
Багаті на вітамін С цитрусові (апельсини і грейпфрути), ківі, листові овочі, червоний перець, броколі. А також продукти наших широт — квашена капуста, шипшина та заморожені ягоди: всі види смородини, малина, ожина, журавлина.
Вітамін А і D3 міститься в продуктах тваринного походження: риб’ячий жир, печінка тріски, яловича печінка, яєчні жовтки, вершкове масло.
Бета-каротин (провітамін А) нам «постачають» морква, шпинат, гарбуз.
Горіхи (кешью, волоські, кедрові), обліпиха, рослинна олія багаті вітаміном Е.
Для захисту наших легенів від інфекцій дуже важлива роль жирів. Слідкуйте за їх достатнім вмістом в харчуванні. Щодня в період застуд вживайте рослинну олію, горіхи, вершкове масло і риб’ячий жир. Але пам’ятайте, жир — високо енергетичний продукт, тому досить буде з'їдати 30 г рослинної олії, 10−15 г горіхів і насіння, 10−15 г вершкового масла і близько 2 г риб’ячого жиру на добу.
Також не будемо забувати про мікроелементи. Захищають наш організм і уповільнюють процеси старіння клітин йод, селен, магній, цинк, залізо. Варто подбати, щоб в вашому денному раціоні перебували: страви з м’яса, птиці, риби, яйця, крупи, морська капуста, морська йодована сіль. Зміцненню захисних сил організму сприяють страви з бобових.
Часник робить безцінний внесок для посилення захисних сил — він є природним антибіотиком. Ніяке лікування застуди та грипу не може обійтися без рятівної дії часнику.
"Пам’ятаємо про користь кисломолочних продуктів, вони підтримують в робочому стані мікрофлору кишечника. Адже 80% нашого імунного захисту знаходиться в кишечнику і залежить від стану нашої мікрофлори. Також слід обмежити вживання солодкого, яке порушує нормальний її баланс", — зауважує дієтологиня.
2. Якщо вже спіткала вас застуда, то дуже важливо, що ви п'єте під час хвороби.
Адже перша рекомендація лікаря при застуді — рясне пиття. Це особливо важливо, якщо ви відмовляєтеся їсти. Тоді обов’язкова умова — пити багато рідини.
Достатня кількість рідини полегшує стан, не дозволяє інфекції «прописатися» в організмі. Рясне пиття зволожує слизову верхніх дихальних шляхів, допомагає «змити» віруси і токсини. При кашлі і нежиті рідина має бути добре теплою, і чим тепліша, тим краще. Додайте в теплу воду малину, смородину, лимон, імбир. Знизити температуру допоможуть морси з журавлини і брусниці. Тільки без цукру. Варення не підходить. Але якщо болить горло, пийте помірно теплі і не кислі напої, щоб запалення слизової носоглотки не посилювалось.
Між їжею краще пити трав’яні чаї з шавлією, ромашкою, чебрецем або звичайну кип’ячену теплу воду. Часто і потроху. Важливо обмежити кількість кофеїну в випитих рідинах. Краще відмовитися від кави і чаю.
3.Треба їсти, навіть якщо не хочеться і у вас немає апетиту.
Коли організм бореться з інфекцією, то потребує більшої, ніж зазвичай, кількості корисних речовин і вітамінів. Тому в розпал хвороби їжа повинна бути легкою і багатою білками, вуглеводами і вітамінами.
День-два ще можна поголодувати, але забезпечити себе мінімальним підживленням необхідно. Це можуть бути невеликі порції і не так часто, як зазвичай, хоча б 2−3 рази. Вибирайте більш легкий для перетравлення білок, наприклад, домашній сир, яйця у вигляді омлету. Не відмовляйтеся зовсім від їжі в розпал хвороби!
Бажано вживати продукти, які приготовані на парі, у відварному вигляді. Особливо важливо відмовитися від шкідливої їжі: смаженого, жирного, копчених і консервованих продуктів, газованих напоїв.
Непоганий перекус — смузі на основі овочів з невеликою кількістю ягід і фруктів, каша з тушкованими овочами, риба або парова котлета з м’яса птиці. Можна і кисіль, наприклад, чорничний — він сприяє відходженню мокротиння при кашлі.
Ще хороший варіант кружка курячого бульйону. Завдяки цистеїну (амінокислоті) курячий бульйон — відмінна їжа при застуді. Він знімає набряк слизових носа і ротоглотки, розріджує мокротиння. Бульйон — легка і безпечна їжа для людей з шлунково-кишковими захворюваннями, харчовою непереносимістю, при ослабленому імунітеті.
Відмовтеся також від солодощів. Кондитерські вироби, випічку та солодкі напої не варто вживати під час ГРВІ або грипу. Надлишок глюкози негативно позначається на імунітеті — знижується активність лейкоцитів, які допомагають боротися з інфекцією.
А також, зрозуміло, ви повинні забути про всілякі дієти.
Щоб допомогти організму відновитися після застуди, харчуйтесь повноцінно. Постарайтеся щодня приймати їжу, багату білком, який є будівельним матеріалом для імунної системи. Кращими джерелами легкозасвоюваного білка будуть риба, біле м’ясо, яйця, сир, бобові та злакові.
Можна трохи чорного шоколаду, натурального мармеладу, сухофруктів і меду. Про ковбаси, сосиски, фаст-фуд краще забути.
Відомо, вчені знайшли єдиний орган у людини, який не реагує на COVID.