Українські садівники повідомляють про абсолютно унікальні погодні умови травня, які затримують початок сезону ранніх ягід і фруктів в країні. Зокрема 21-22 травня в деяких регіонах країни температура повітря вночі опускалася нижче нуля градусів, завдавши додаткові пошкодження врожаю фруктів і відсунувши початку сезону їх збирання ще більш істотно. Повідомляє EastFruit.
У 2019 найперші ягоди найбільш ранній з кущових ягід — жимолості, можна було придбати вже 24-25 травня, а партії продукції надійшли на оптові ринки вже 27 травня.
В цьому ж році поки що в продажу жимолості немає, і дозрівання самих найбільш ранніх сортів очікується лише ближче до кінця першого тижня червня. Тобто початок сезону затримується в середньому на 10-14 днів, що може негативно відбитися на перспективах реалізації ягоди, адже водночас на ринку різко зросте пропозиція черешні й полуниці. Сезон реалізації жимолості в цьому році триватиме приблизно до кінця червня.
Минулого року роздрібна ціна на жимолость десертних сортів в супермаркетах Києва досягала 320 грн / кг ($ 12 за кг). Відпускна ціна господарств на найсмачніші сорти ягоди досягала 200 грн / кг ($ 7,5 за кг). Менш же смачні сорти продавалися з великими труднощами по будь-якій ціні. В середньому за них просили на 50-80 грн / кг менше.
Цього року пропозиція жимолості на ринку України може зрости, тому що вступає в плодоношення велика кількість площ даної ягоди. Проте, негативний вплив на врожай можуть надати втрати від заморозків і холодної погоди.
Олександр Ярещенко, кандидат сільськогосподарських наук, заступник директора з наукової роботи Інституту садівництва НААН України, у 2019 році оцінював рекордний урожай жимолості всього у 20-25 тонн для всієї України. Не виключено, що у 2020 році урожай більш ніж подвоїться, одне це буде як і раніше дуже невеликий обсяг для такої великої країни як Україна.
Нагадуємо, більша частина врожаю ягід піде на заморозку — про це розповів експерт.