Вживання кави може призвести до дефіциту заліза

2 хв на прочитання07 Листопада 2022, 12:22

Річ у тому, що кава містить поліфенол

Суперечок щодо користі та шкоди кави існує багато, але остаточної думки з цього приводу ще не вдалося досягти.

Йдеться, зокрема, про ранкову каву. Багато хто любить розпочинати свій ранок з чашки ароматної кави, але з таким задоволенням варто бути обережними.

Любителів кави можна поділити на три групи:

Найбільша загроза дефіциту заліза стосується саме третьої групи людей, яких також можна назвати кавозалежними. 

Дослідження показали, що цей важливий елемент добре засвоюється організмом, якщо ваша чашка кави буде у певний час після сніданку.

Річ у тому, що кава містить поліфенол, або хлорогенову кислоту, яка блокує всмоктування заліза. Саме тому чашка цього напою під час прийому їжі може завадити якісному засвоєнню заліза в організмі. Особливо це стосується тих, у кого вже спостерігається дефіцит цього елемента.

"Дослідження показують, що випита чашка кави відразу після їжі може знизити засвоюваність заліза від 40 до 90%", – зазначила головна дієтологиня британської компанії Vitl з виробництва харчових добавок Роксана Баккер.

Аналогічний ефект можуть мати ще й напої, що містять кофеїн: Red bull, чай, матча тощо.

Варто також врахувати й те, що міцніша кава призводить до більшого перешкоджання засвоєння заліза. Любителям еспресо й американо варто зачекати 30-60 хв після останнього прийому їжі та лише потім насолоджуватися улюбленою кавою.

Поради лікарів: для запобігання дефіциту заліза рекомендується частіше додавати до свого раціону зелені овочі, бобові, злаки, хліб, мʼясо, чорнослив та родзинки у великій кількості.

Якщо у вас вже спостерігається дефіцит цього елемента, то варто відмовитися від чаю, молока та молочних продуктів.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: