Догори
Дати відгук

Вже завтра в Україні буде 30-градусна спека

Багато людей увімкнуть кондиціонери, але майже 90 % українських теплоелектростанцій зруйновані ворогом.

2 хв на прочитання20 Травня 2024, 17:48
Скріншот прогнозу погоди Скріншот прогнозу погоди
Поділитись:

Вже завтра в Україні буде 30-градусна спека — принаймні саме таку температуру очікують синоптики Закарпаття. У більшості областей не виключені показники в +28 °С.

Синоптики також повідомляють, що до столиці вже завітало метеорологічне літо — із запізненням на тиждень.

Згідно з даними спостережень метеостанції Центральної геофізичної обсерваторії імені Б. Срезневського, стале зростання середньодобової температури повітря у Києві через +15 °С  відбулось 18 травня, що знаменує початок метеорологічного літа, яке зазвичай починалось трохи раніше, виходячи з багаторічних спостережень.

У 1996 році метеорологічне літо розпочиналось 22 квітня, а в 1990 та в 2001 роках — 7 червня.

Тривалість метеорологічної весни цьогоріч перевищила норму на півтора місяці — вона почалась 24 січня та завершилася лише вчора, протривавши 115 днів.

ДСНС попереджає, що з підвищенням температури різко зріс рівень пожежної небезпеки по всій країні — сухостій і лісова підстилка в спекотні дні дуже легко займається.

Не забувайте про головні убори для захисту від палючого сонця, ставте поїлки для тварин і птахів на вулиці, не залишайте дітей і тварин зачиненими в авто на сонці, не вигулюйте тварин по розпеченому асфальту.

У східних областях уже літає тополиний пух, тож не забувайте берегти себе від алергії.

У спеку багато людей увімкнуть кондиціонери, але майже 90 % українських теплоелектростанцій зруйновані ворогом, тож варто економити електрику, особливо в пікові години з 19:00 до 23:00 — аби не призвести до перенавантаження та чергового блекауту.

Поки в Україні і загалом в Європі фіксували найспекотніші дні весни за всю історію метеоспостережень, на іншій частині планети, у Чилі зафіксували найхолодніший травень із 1950 року, що призвело до перенавантажень енергосистеми країни та масових відключень світла, пише The Watchers.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.