Українські великодні традиції просто таки рясніють різноманітними рецептами та традиціями, розібратися в походженні яких практично неможливо. Вочевидь, сирні паски впродовж століть були невід’ємною частиною нашого великоднього столу поруч із дріжджовою випічкою. Ба більше, часто саме сирні паски називалися пасками, а от випечені часто кликали великоднім хлібом.
Головна перевага сирної паски – легкість її приготування. Адже вам не потрібно вимішувати тісто, молитися на силу дріжджів, поки воно піднімається, та переймайтися про пишність готових виробів. Звісно, існує ще паска з сиром в тісті, котра випікається без дріжджів, а тому, в розумінні багатьох людей, мороки. Але ця, цілком і повністю сирна, пропонує ще й делікатну текстуру.
Щоб приготувати подібну паску можна з легкістю взяти простий білий сир і, не створюючи собі зайвих «проблем», приготувати паску з нього. Однак я люблю трушність, а тому беру ряженку з пряженим молоком і готую сир власноруч. Перейматися не варто, це все вкрай просто і лиш на один процес довше. При цьому ж смак буде ніжнішим і домашнішим.
А для приготування солоної карамелі, котра чудово прикрашає цю паску та збалансовує смаки, потрібно, як і вказано, брати якісні вершки не менше 33% жирності. Якщо візьмете менш жирні, ваша карамель просто не вийде карамельною – матимете молочний сироп для поливання. Також, готуючи карамель, можете прибрати сіль, якщо хочете класичніший смак.
КРОК 1
Дістаньте з холодильника 100 г масла, щоб воно розм’якло. У великій каструлі об'єднайте 2 л пряженого молока та 2 л ряжанки. Прогрійте суміш майже до кипіння, постійно перемішуючи. Відірвіться лише для того, щоб підготувати сито, застеливши його марлею в 4 шари. Покладіть його десь ближче до джерела тепла.
КРОК 2
Додайте сік одного лимону, розмішайте, щоб суміш згорнулася. Приберіть суміш з вогню, дайте їй трішки охолонути та відкиньте на підготоване сито. Дайте сироватці стекти та відіжміть сир якомога щільніше. Можна навіть поставити на сито банку з водою, щоб все вийшо ще ліпше.
КРОК 3
Перекладіть сир у миску та додайте розм'якшене вершкове масло, 100 г цукрової пудри, 20 г ванільного цукру та 100 г цукатів. Ретельно все перемішайте, щоб інгредієнти рівномірно розподілилися в сирній масі
КРОК 4
Форму для паски або сито/друшляк застеліть марлею в декілька шарів і перекладіть у неї «тісто», добряче ущільнюючи. Накрийте зверху марлею та тарілкою, на яку встановіть банку з водою, щоб створити навантаження на масу. Поставте в холодильник мінімум на 4 години.
КРОК 5
Приготуйте солону карамель для декору паски. В сотейник насипте 85 г цукру та додайте 1 ст. л. меду. На тихому вогні дайте цукру повністю розійтися до стану карамелі.
КРОК 6
Тонкою цівкою введіть 80 г вершків 33%, постійно інтенсивно помішуючи вінчиком. Спочатку карамель може збитися в грудочки, але зрештою вони всі розійдуться. Зніміть карамель з вогню та додайте 50 г вершкового масла та пів чайної ложки морської солі. Залиште карамель трішки охолонути та загуснути.
КРОК 7
Перед подачею полийте паску солоною карамеллю та прикрасьте мигдальними пластівцями.