Догори
Дати відгук

Вибираємо якісний чай: секрети виробників напою, про які ви не знали

Яким повинен бути справжній чай

3 хв на прочитання01 Лютого 2023, 11:30
Поділитись:

Чай став незамінним зігріваючим напоєм. Його п'ють під час застуд, свят і просто кожен день. Однак не кожен напій коричневого або зеленого кольору можна назвати чаєм. Щоб насолодитися справжнім смаком і ароматом, потрібно знати, як вибрати якісний чорний чай або його зеленого побратима.

Як визначити якість чаю по упаковці

Якість напою починається з його упаковки. В першу чергу необхідно переконатися в її цілісності. Коробка не повинна бути прозорою, оскільки світло руйнує корисні речовини листя і може змінити інші характеристики. Сучасні виробники роблять спеціальне "віконце" в коробці, а сам чай пакують в прозорий пакет. Завдяки цьому покупець може оцінити якість листя і їх розмір.

Крім того, важливою деталлю в питанні, як визначити якість чаю по упаковці, є обсяг коробки. Невеликі упаковки дозволяють швидко використовувати заварку, щоб вона не зіпсувалася і не видихалася. Після розкриття герметичної упаковки листя краще висипати в ємність з кришкою.

Якість чаю - це не тільки коробка, але і місце збору листя і їх обробки. Який чай найякісніший допоможе визначити маркування. Зображення і символи, на яких позначено, де виросли листя – цейлонський, індійський, Даржилінг, ассам.

Яким повинен бути справжній чай: вивчаємо листя

Чай займає перше місце за популярністю, без якого неможливо уявити собі сніданок або перекус. Він має терпкий присмак і насичений аромат, а також відрізняється яскравим коричневим або зеленим кольором. Визначити якість чаю в даному випадку можна за наступними критеріями:

  • розмір листя - він повинен бути однаковим і без додаткових включень;
  • форма листа - скручена;
  • колір листа - насичений чорний або темно-коричневий, зелений;
  • аромат - свіжий з відтінком свіжих рослин.

При заварці такого чаю не повинно бути зайвих включень, корінців, ніжок листя та інших сторонніх предметів. Чим дешевше продукт, тим більше буде таких неприємних сюрпризів плавати в чашці.

Як вибрати чай в пакетиках

Такий варіант заварювання напою більш популярний, так як в чашці не залишається чаїнок і немає необхідності шукати варіант їх утилізації. Якість чаю в пакетиках не завжди погана. Таку форму упаковки вибирають для дрібних листя або гранульованого чаю до стану пилу. Якісний чай в пакетиках можна визначити, розрізавши їх. Всередині повинні бути дрібні гранули, а не пил.

Якщо чай з ароматом бергамоту або іншим запахом, то в пакетику не повинно бути дрібних кольорових кульок. Це низькоякісний ароматизатор. У якісному продукті їх не буде, а аромат дає розпорошується на заварку ароматизатор.

Виявити наявність барвників в чаї можна заливши його холодною водою. Якщо вона забарвиться відразу ж, то продукт низькосортний і в ньому є барвники. Таким чином, можна визначити якість чаю в пакетиках і листового, а потім зробити вибір на користь того чи іншого виробника.

Джерело - Главред

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.