Догори
Дати відгук

Втома після сну: 3 поширені причини

Для того, щоб запезпечити правильне функціонування організму потрібно добре спати.

1 хв на прочитання12 Квітня 2023, 13:50
Поділитись:

Іноді люди відчувають втому та поганий настрій замість належного припливу енергії після сну.

Ось три найпоширеніші причини цього стану, на думку вчених.

Електронні пристрої перед сном. Декілька досліджень показали, що люди, які перед сном використовують електронні пристрої, важко прокидаються вранці, на відміну від тих, хто читає перед сном друковану паперову книгу.

Згідно з наявними даними, синє світло, що випромінюється смартфонами та планшетами, пригнічує нормальне вироблення мелатоніну – гормону сну. Заради якісного сну медики радять вимикати всі електронні пристрої за півтори години до сну.

Загалом, наголошують лікарі, важливо, щоб людина спала вночі в умовах справжньої темряви, без попадання до кімнати навіть розсіяного світла від домашніх світильників чи вуличного освітлення.

Неправильна подушка. Ще одна причина, яка пояснює втому та розбитість після сну. Непідходяща подушка сприяє викривленню хребта, болям у шиї, головним болям.

Фахівці нагадують: подушка має підтримувати голову та шию, але не плечі. Її висота має збігатися із шириною плеча.

Невідповідна поза. Одна з найгірших – на животі. Через неї вранці можна прокинутися з болем у шиї, особливо якщо подушка надто висока або надто низька. Також неправильне положення тіла уві сні може викликати біль у плечі (наприклад, якщо людина спить на боці, поклавши голову на руку) або біль у попереку (після сну на животі).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost