Всесвітній день алерголога: цифри жахають, але прогноз втішний

3 хв на прочитання16 Жовтня 2021, 15:37

Кожен п'ятий схильний до алергії.

16 жовтня відзначають Всесвітній день алерголога. Ця медична спеціальність із кожним роком дедалі більш затребувана, адже алергія (реакція імунної системи організму на алерген) стала одним із найпоширеніших захворювань у всьому світі: за даними з відкритих джерел, кожен п'ятий житель планети схильний до алергії, а у великих містах від неї потерпають від 30 до 60 % жителів. І наша країна не виняток.

Різке збільшення людей, які хворіють на алергію, МОЗ пояснює урбанізованим способом життя.

«Суспільство обирає майже стерильне місце для житла, купує антибіотики та споживає в їжу гіпоалергенні продукти. Це ізолює організм від зовнішнього світу і підвищує ризик виникнення алергічної реакції від будь-чого. Натомість кількість алергіків у селах в Україні нижча за міську статистику», — ідеться в повідомленні.  

МОЗ розповідає про дослідження, які підтверджують, що кількість алергохворих збільшилася завдяки сучасному способу життя. У США проводили дослідження у поселеннях амішів, які за медичними даними взагалі не мали алергіків у спільноті, і з'ясували, що житло цих людей побудоване таким чином, що постійно має контакт із хлівами, де тримають худобу. Таким чином науковці з'ясували, що імунна система, яка не контактує з різними бактеріями та вірусами, розвивається ізольовано, а це може викликати алергію.

Наразі відомо більше 20 000 алергенів, кількість яких продовжує зростати, нагадує Центр громадського здоров’я.

Фактори, що сприяють розвитку алергії:

Алергени поділяють на дві групи:

Своєю чергою екзоалергени поділяють на:

Пилкові алергени – найчисленніші, їх налічується близько 100 видів.

В Україні один з основних видів пилку, що викликає поліноз (алергічне захворювання) — пилок злакових.

Для кожного регіону характерний свій календар запилення рослин.

Прояви алергії залежать від алергену, з яким контактує організм. Найпоширеніші симптоми алергії: чхання, закладеність носа, свербіж шкіри, сльозотеча, почервоніння, кашель.

Симптоми алергії часто схожі з проявами інших хвороб. Тому, щоб правильно вести лікування, необхідна точна діагностика (виявлення алергену).

Тим часом алергійний прогноз по Україні на найближчі кілька днів цілком сприятливий – адже у більшості екзоалергенів почалася «зимова сплячка».

Також ми розповідали, як побороти алергію на холод — поради фахівців.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: