Догори
Дати відгук

ВРУ фактично дозволила Юрію Вітренку повноцінно керувати Міненерго

Парламентарі більшістю голосів підтримали президентські правки, які розширюють повноваження т. в. о.

4 хв на прочитання23 Лютого 2021, 13:07
ВРУ дозволила Юрію Вітренку фактично виконувати обов'язки міністра енергетики, хоча він і не затверджений на цю посаду. ВРУ дозволила Юрію Вітренку фактично виконувати обов'язки міністра енергетики, хоча він і не затверджений на цю посаду.
Поділитись:

Верховна Рада підтримала законопроєкт, який дозволяє т. в. о. міністрів мати рівні владні повноваження із чинними міністрами. Про це стало відомо 23 лютого під час позачергового засідання ВРУ, яке зібрав особисто президент України. 

Законопроєкт на парламентській трибуні представив представник президента України у ВРУ Руслан Стефанчук. 

Він звернувся до народних депутатів із проханням підтримати пропозиції Президента України до Закону «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби з пропозиціями Президента України від 18 лютого 2021 року» № 4531.

Після цього народні обранці почали ставити доповідачеві запитання. Нардеп Олександр Колтунович зауважив, що не згоден із рішенням президента розширити повноваження тимчасово виконуючих обов'язки. Як приклад, навів ексміністерку охорони здоров'я Уляну Супрун, яка понад три роки перебувала в цьому статусі. 

«Чи потрібно нам, коли енергетика знаходиться у небезпеці через конкретну людину (розуміється Юрій Вітренко — ред.) ламати законодавче поле через коліно?» — риторично запитав Ковтунович.  

Представник президента Руслан Стефанчук відповів, що зараз парламент зібрався, аби «виправити недоречність», яка заважає функціонувати профільному міністерству, а не «писати конкретний закон під конкретну людину». 

Після цього Колтунович заявив, що поправки, за які збирається голосувати ВРУ, — це фактично спроба наділити повноваженнями профільного міністра Юрія Вітренка, кандидатуру якого на посаду очільника профільного міністерства нардепи не підтримали двічі. 

Стефанчук у відповідь майже дослівно повторив свій попередній виступ.

Слово взяв нардеп Бондар, який поскаржився на те, що чинна система конкурсів на заміщення вакантних посад результативно не працює, а влада не поспішає щось змінювати у цій царині. 

Стефанчук у відповідь закликав до співпраці у реформуванні неефективних норм законодавства.

Слово взяв нардеп Сергій Власенко. Він емоційно заявив, що поправки до закону, які пропонує Володимир Зеленський, мають на меті усунути контроль парламенту над Кабміном шляхом створення «вічних» виконуючих обов'язків. 

Стефанчук своєю чергою, заявив, що Зеленський не має на меті узурпувати владу та президента цікавить винятково «баланс роботи інституцій». 

Ірина Геращенко у своєму виступі нагадала Зеленському, що Україна — це парламентсько-президентська республіка й назвала ситуацію з Юрієм Вітренком, якого ніяк не можуть затвердити на посаді міністра енергетики, «ляпасом парламенту». 

Потім із парламентської трибуни виступив голова підкомітету з питань організації державної влади, державної служби, служби в органах місцевого самоврядування, державних символів та нагород Олександр Корнієнко. Він коротко доповів, що профільний комітет рекомендує парламенту проголосувати за президентські поправки. 

Нардеп Бондар поскаржився, що система державних конкурсів закрила доступ до виконання своїх посадових обов'язків фахівцям, підготовленим у СРСР. Натомість на їх місце прийшли посадовці, які «виконують команди Заходу». Бондар закликав правки президента підтримати. Мовляв, коли Кабмін прямими указами буде призначати керівників відомств, у країні вдасться подолати дефіцит кадрів. 

Нардеп Мамка навпаки президентські правки закликав не підтримувати. Аргументував свою позицію тим, що т. в. о не будуть відчувати відповідальності за свої дії на посаді. 

Після цього Юлія Тимошенко з парламентської трибуни назвала Юрія Вітренка «корупціонером найвищого ґатунку» та звинуватила його у фінансових аферах за часів керування НАК «Нафтогаз». 

Нардеп Клочко під час виступу перед парламентарями назвав себе одним із ініціатором законопроєкту, що обговорюється, та закликав його підтримати. 

Розпочалося голосування. За першу президентську правку свої голоси віддали 266 народних обранців. Не голосували 53 нардепи.

За другу правку проголосували 267 народних обранців. Рішення по ній також було прийнято.

У цілому за законопроєкт проголосували 267 парламентарів. 36 нардепів голосували проти. 19 — утрималися. А 26 парламентарів не голосували. 

Як ми писали раніше, позафракційний народний депутат Гео Лерос різко прокоментував позачергове пленарне засідання ВРУ. На думку нардепа, основна його мета — «протягнути» Юрія Вітренка в міністерське крісло. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Енерго
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
Через закупівлю сировини за завищеними цінами судитимуть кервництво держпідприємства
1 хв на прочитання24 Квітня 2024
Ціни на газ Паливо Український ринок
Ціни на газ для бізнесу в Україні посеред весни зросли до максимуму з листопада
1 хв на прочитання23 Квітня 2024
Виробництво біометану має потенціал потужного росту
Виробництво біометану має потенціал потужного росту - Герус
2 хв на прочитання22 Квітня 2024
Укренерго анонсувало графіки обмеження потужності
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитання18 Квітня 2024
В Україні вироблятимуть компоненти малих модульних реакторів:Енергоатом та Holtec International підписали Угоду
2 хв на прочитання17 Квітня 2024
Розпочалося будівництво двох нових енергоблоків за американською технологією: Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі
3 хв на прочитання15 Квітня 2024
У Рівному збудують хімічний індустріальний парк, де вироблятимуть аміак та азотні добрива
1 хв на прочитання14 Квітня 2024
Україна і Словаччина підписали Меморандум про поглиблення співпраці в атомній галузі
1 хв на прочитання14 Квітня 2024