Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • ВР підтримала законопроєкт щодо вчинення домашнього насильства та сексуального домагання

ВР підтримала законопроєкт щодо вчинення домашнього насильства та сексуального домагання

Це передбачає покарання у вигляді штрафу від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи

3 хв на прочитання22 Листопада 2023, 18:40
ВР підтримала законопроєкт щодо вчинення домашнього насильства ВР підтримала законопроєкт щодо вчинення домашнього насильства
Поділитись:

Парламент ухвалив за основу законопроєкт, який передбачає введення адміністративної відповідальності за сексуальне домагання, насильство за ознакою статі та неповідомлення про вчинення домашнього насильства стосовно дитини.

Законопроєкт №8329 вносить зміни до Кодексу України про адміністративні правопорушення у зв'язку з ратифікацією Стамбульської конвенції.

271 депутат проголосував "за", повідомив нардеп Ярослав Железняк.

Законопроєкт оновлює визначення сексуального домагання та насильства за ознакою статі відповідно до Стамбульської конвенції, доповнює КУпАП кількома статтями й передбачає адміністративне покарання у вигляді штрафу, громадських робіт чи адмінарешту за:

  • Неповідомлення про вчинення домашнього насильства стосовно дитини посадовою особою суб’єкта, що здійснює заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству.

Це передбачає покарання у вигляді штрафу від 20 до 30 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або виправні роботи на строк до 1 місяця з відрахуванням 20% заробітку.

  • Насильство за ознакою статі – умисне вчинення будь-яких діянь (дій чи бездіяльності) фізичного, психологічного або економічного характеру, спрямованих проти осіб через їх належність до певної статі чи стереотипні уявлення про соціальні ролі жінки або чоловіка в суспільстві, що завдають фізичної, психологічної або економічної шкоди чи страждань).

Тягне за собою накладення штрафу від 20 до 40 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 40 годин, або виправні роботи на строк до 1 місяця з відрахуванням 20% заробітку, або адміністративний арешт на строк до 10 діб.

  • Сексуальне домагання – вчинення без згоди особи вербальних, невербальних або фізичних дій сексуального характеру, які не спричинили тілесних ушкоджень, метою або наслідком яких є приниження гідності особи, зокрема шляхом створення залякуваного, ворожого, принизливого або образливого середовища, та не пов’язані із проникненням в тіло іншої особи.

Це передбачає накладення штрафу від 20 до 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 20 до 30 годин. 

Дії, вчинені відносно особи, яка перебуває у відносинах трудового, службового, матеріального чи іншого підпорядкування, – тягнуть за собою накладення штрафу від 50 до 70 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або громадські роботи на строк від 30 до 40 годин.

Згідно із законопроєктом, людей, які вчинили домашнє насильство, насильство за ознакою статі або невиконання термінового заборонного припису може бути затримано на строк до 3 годин для складення протоколу.

А в необхідних випадках для встановлення особи або з'ясування обставин правопорушення – до 24 годин (зараз передбачено до 3 годин).

Також законопроєкт №8329 передбачає, що люди, які вчинили домашнє насильство, будуть направлятися рішенням суду на корекційні програми.

Детальніше нововведення можна переглянути у пояснювальній записці до законопроєкту.

Наразі законопроєкт ухвалили за основу, а значить попереду ще друге читання.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
День біологічного годинника: експерт розповідає, як правильно «виставити час»
4 хв на прочитання2 години тому
Знижує тиск і вагу Корисні продукти Схуднення
Знижує тиск і вагу: названо дешевий продукт, який потрібно вживати щодня
1 хв на прочитання2 години тому
Очищає кров Корисні продукти Холестерин
Є в кожному холодильнику: експерти назвали продукти, що очищають кров
1 хв на прочитанняВчора
 ГРВІ Грип та Коронавірус Статистика захворювань
За минулий тиждень на ГРВІ, грип та COVID-19 захворіло 117 937 українців, більшість — діти
1 хв на прочитанняВчора
5 продуктів, які допоможуть позбутися хропіння
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання26 Квітня 2024
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання26 Квітня 2024
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання26 Квітня 2024