ВООЗ потребує 135 млн доларів на подолання спалаху віспи мавп

1 хв на прочитання25 Серпня 2024, 06:30
ФОТО: віспа мавп / Міністерство охорони здоров'я

Ця сума може і збільшиться, коли ВООЗ оновить план дій у світлі зростання потреб.

У Всесвітній організації охорони здоров’я підрахували що для подолання нового спалаху мавпячої віспи потрібно щонайменше 135 мільйонів доларів. І це не остаточно: сума може зрости у майбутньому, з урахуванням усіх потреб. Про це повідомив генеральний директор ВООЗ Тедрос Гебрейєсус.

На початку наступного тижня Організація опублікує спеціальне звернення до донорів щодо фінансування. Поки ж для боротьби із новим спалахом мавпячої віспи виділили майже 1,5 мільйона доларів з фонду ВООЗ на випадок надзвичайних ситуацій. Ще планують виділити додатково кошти, поки не надійде фінансування від донорів.

З початку першого спалаху цієї вірусної інфекції у 2022 році було відомо про понад 100 тис. випадків зараження мавпячою віспою. Тоді після спаду вірус продовжив циркулювати на низькому рівні у всьому світі. Наразі в Африканському регіоні зафіксували новий спалах: кількість хворих на мавпячу віспу безпрецедентно зростає, так само швидко вона шириться географічно.

"Зараз передача вірусу зосереджена в Демократичній Республіці Конго, на яку припадає 90% зареєстрованих випадків у 2024 році. Лише цього року було зафіксовано понад шістнадцять тисяч підозрюваних випадків, у тому числі 575 смертей.Цей сплеск спричинений двома окремими спалахами - в різних частинах країни - двох штамів вірусу, що викликає віспу", - розповів Гебрейєсус.

Однак запевнив, що мавпяча віспа не спричинить пандемію, подібну до тієї, яка була під час поширення коронавірусу. Бо медики і влада по всьому світі знають, як контролювати поширення цієї хвороби.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: