Вода лише у третині водойм Європи в гарному стані — звіт

1 хв на прочитання4 години тому
Зображення згенеровано ШІ

Крім того, вже зараз від дефіциту води щорічно страждає 20 % території та 30 % населення Європи.

Екологічний стан усього 37 % озер і річок у Європі оцінювався як добрий чи чудовий у 2021 році. Про це йдеться у звіті Європейського агентства з навколишнього середовища (ЄАОС), опублікованому на його офіційному сайті у вівторок, 15 жовтня. Автори доповіді зазначають, що цей показник лише трохи зріс із 2010 року, хоча відповідно до Рамкової водної директиви європейські води мали досягти гарного стану вже до 2015-го. Про це розповідає Deutsche Welle.

Добрий хімічний статус був зафіксований лише у 29 % водойм. Водночас підземні води, які забезпечують дві третини питної води в ЄС, перебувають у значно кращому стані. За даними ЄАОС, 77 % їхнього об’єму має добрий хімічний статус.

Нарешті, вже зараз, стверджують дослідники, від дефіциту води щорічно страждає 20 % території та 30 % населення Європи, а в майбутньому ці показники можуть зрости через зміну клімату.

У звіті йдеться про те, що європейські води здебільшого зазнають впливу хімічних речовин за рахунок вугільної енергетики та сільського господарства. При спалюванні вугілля спочатку піднімається у повітря, а потім повертається на поверхню землі з опадами ртуть, а завдяки сільському господарству у воду потрапляють добрива та пестициди.

Щоб виправити ситуацію, автори звіту рекомендують не заважати природній течії річок шляхом будівництва гребель і каналів, а також відновлювати водно-болотні угіддя «для створення здорових, біологічно різноманітних прісноводних екосистем».

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: