Догори
Дати відгук

Вітрянка у дорослих: інфекціоніст розповідає про типові помилки

Вітрянку й інші дитячі хвороби діти зносять легше, ніж дорослі.

1 хв на прочитання29 Березня 2024, 21:44
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Загальновідомо, що вітрянку й інші дитячі хвороби діти зносять легше, ніж дорослі.

«Може, причина в тому, що еволюційно природа розраховує на наш розум, й не залучає стільки імунних механізмів? Дітки маленькі, їм, щоб вижити в цьому ворожому світі, потрібні надзвичайно потужні внутрішні сили. А у нас, у дорослих, має спрацьовувати ще здоровий глузд і знання»,іронізує відомий лікар-інфекціоніст Євген Дубровський.

Інфекціоніст розповідає, що останнім часом до нього звертається дуже багато дорослих із вітряною віспою. Найбільш типові помилки:

  • Вітрянка у дорослих зазвичай має набагато важчий перебіг, ніж у дітей. Ризик затягнути одужання й отримати ускладнення досить високий. Тому слід одразу приймати противірусні (ацикловір) у правильних дозах, а також не нехтувати обробкою висипань на шкірі, щоб не затягувати та не приймати потім антибіотики. Попри достатню кількість різноманітних косметичних засобів, «старі-добрі» зеленка та фукорцин діють набагато краще.
  • Якщо вітрянка трапляється вдруге (так званий оперізуючий лишай або герпес зостер), так само варто приймати відразу ацикловір та окрему увагу приділяти знеболенню. Бо основна скарга при повторній вітрянці — це виражений больовий синдром.

«Загалом вітрянки ми не боїмось. Головне — правильно та своєчасно на неї відреагувати», — наголошує Євген Дубровський.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.