Відомо, що британські вчені довели — розмови поширюють коронавірус сильніше кашлю. І от нове дослідження щодо поширення ковіду.
Використовуючи подібний до коронавірусу вірус, вчені створили модель його поширення в ресторанному приміщенні. Вірус заповнював просторе приміщення всього за 15 хвилин.
Ефективна ж вентиляція і очищення повітря помітно знижують концентрацію вірусу в приміщенні, показує нове дослідження Гельсінського університету.Крім того, як тільки джерело вірусу залишав приміщення, концентрація вірусу помітно знижувалася лише за кілька хвилин.
Це, за словами доцента мікробіології, вірусолога Ніни Атанасової підтверджує припущення, що в ресторанах важливо контролювати кількість клієнтів і стежити за тим, щоб вони час від часу мінялися.
Відомий український педіатр Євген Комаровський також говорить, що ризик заразитися на COVID-19 значно збільшується в місцях з великою кількістю людей і поганою вентиляцією повітря в приміщенні.