Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Відволікання стане неможливим: з липня Єврокомісія зобов'яже оснащувати авто особливою системою контролю уваги водія

Відволікання стане неможливим: з липня Єврокомісія зобов'яже оснащувати авто особливою системою контролю уваги водія

Наприклад, коли водій набирає номер телефону, ризик потрапити в аварію зростає більш ніж у 12 разів.

3 хв на прочитання29 Січня 2024, 21:32
Оснащення автомобілів системою контролю уваги Оснащення автомобілів системою контролю уваги
Поділитись:

З липня 2024 року вона стане обов'язковою для нових типів автомобілів, а з 2026 року система має бути встановлена на всі нові автомобілі, у тому числі випущені до 2024 року.

З липня 2024 року Єврокомісія зобов'яже виробників оснащувати нові автомобілі особливою системою контролю уваги, яка не дозволить водіям відволікатися за кермом.

Про це пише ЦТС з посиланням на Gazeta Wyborcza.

У новому звіті Європейської обсерваторії безпеки дорожнього руху при Єврокомісії наводяться дані про ризики потрапити до ДТП, пов'язаних із конкретними діями за кермом.

Наприклад, коли водій набирає номер телефону, ризик потрапити в аварію зростає більш ніж у 12 разів. Коли людина за кермом просто тримає телефон у руці, ризик аварії подвоюється, а під час читання чи відправлення SMS ризик ДТП зростає у 6,1 раза.

При розмові по телефону за кермом ризик аварії зростає в 1,3 рази (і в 0,4 раза під час розмови за допомогою гучного зв'язку). Ще небезпечніше за кермом їсти або пити (ризик аварії зростає в 1,8 раза) або наносити макіяж (ризик аварії в 1,4 раза вище). Імовірність потрапити в ДТП також зростає, коли водій, наприклад, налаштовує кондиціонер (ризик у 2,3 рази вищий) або радіо (в 1,6 раза).

Щоб знизити ризики, пов'язані із відволіканням за кермом, Європейська обсерваторія дорожньої безпеки зобов'яже виробників оснащувати автомобілі спеціальною системою моніторингу водіїв.

З липня 2024 року вона стане обов'язковою для нових типів автомобілів (легкових, мікроавтобусів та вантажівок), а з 2026 року система має бути встановлена на всі нові автомобілі, у тому числі випущені до 2024 року.

Якщо водій відволікається від дороги більш ніж на 6 секунд на швидкості від 20 до 50 км/год або більше ніж на 3,5 секунд на швидкості понад 50 км/год, система спрацює і подасть звуковий сигнал.

Згідно з правилами, сигнал повинен бути звуковим та одночасно графічним (попередження на дисплеї) або тактильним (наприклад, відчуватися як вібрація кермового колеса). Щоб вимкнути систему моніторингу уваги, недостатньо буде на мить повернути погляд на дорогу.

Ймовірно, система розпізнаватиме, що водій відволікся, за допомогою сучасних камер, які відстежуватимуть рух очей.

Візуально передня частина салону автомобіля поділена на три зони. Третя зона, розташована нижче за лінію дисплея, є "забороненою" - якщо водій переводить погляд у цю зону, система сповіщатиме його.

Відкалібрована таким чином, система боротиметься з головним фактором, що відволікає водія, - смартфоном. Передбачається, що в деяких моделях автомобілів система спрацьовуватиме, якщо водій надто довго дивиться/клацає по екрану керування на панелі автомобіля.

Нові обов'язкові системи безпеки покликані допомогти досягти мети ЄС щодо скорочення кількості жертв на дорогах на 50% до 2030 року.

Більше новин читайте на Green Post.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.