Догори
Дати відгук

Відповідальне споживання: у Швейцарії споживачам роздають якісну марихуану

Кожен десятий молодий швейцарець віком від 15 до 24 років хоча б раз курив траву.

4 хв на прочитання02 Вересня 2023, 18:46
Поділитись:

Влада Цюріха проводить експеримент серед місцевих споживачів марихуани. Їм буде надано високоякісний продукт, вирощений безпосередньо на альпійських луках. Про це розповідає Deutsche Welle.

У рамках трирічного наукового експерименту, що стартував у Швейцарії, під назвою «Züri Can — відповідальне споживання», контрольна група з 2100 осіб зможе на особливих умовах, але цілком легально вживати марихуану. Метою проекту є вивчення різних моделей регульованого постачання та споживання канабісу. Як пояснили на прес-конференції представники міської ради Цюріха, своїм завданням вони бачать встановлення контролю за якістю продукту, так і мінімізацію ризиків для активних споживачів марихуани.

Противники експерименту говорять про його несвоєчасність і зростання важких форм наркотичної залежності серед городян. Причому відомо, що споживання марихуани поширене серед підлітків і молоді. Так, згідно з актуальними статистичними даними, кожен десятий молодий швейцарець віком від 15 до 24 років хоча б раз курив траву. Такі цифри забезпечують країні місце у групі антилідерів у Європі.

Канабіс містить близько 400 хімічних сполук. Психоактивним, тобто одурманюючим впливом, має тетрагідроканнабінол (ТГК), зміст якого контролюється швейцарським Законом про наркотичні речовини. Інші активні речовини (каннабіноїди) такого ефекту не мають і, відповідно, під дію Закону не підпадають.

Також існують різні продукти канабісу з низьким вмістом ТГК, які також не підпадають під дію Закону, оскільки вміст ТГК у них не перевищує 1 %. Наприклад, до них належать продукти переробки: екстракти у вигляді олій або паст, харчові добавки, рідини для електронних сигарет, ароматичні олії, жувальні гумки та засоби для догляду за шкірою.

А ось несанкціоноване поводження з канабісом або виготовленими з нього продуктами, середній загальний вміст ТГК, у яких становить не менше 1,0 %, заборонено.

Умови участі у проекті й особливо надання канабісу описані максимально чітко. Так, до експерименту допускаються тільки повнолітні жителі Цюріха з позитивним тестом на наркотики, тобто які регулярно вживають канабіс. Адже метою дослідження є не популяризація марихуани, а контроль за якістю та споживанням продукту для і серед тих, хто вже є активним споживачем. Учасниці дітородного віку зобов'язані надати негативний тест на вагітність. У проекті заборонено брати участь представникам деяких професій — наприклад, шоферам і пілотам.

На сьогодні група складає 1200 учасників, 80 % з яких — чоловіки віком від 25 до 35 років. Для отримання допуску до проекту вони мають зареєструватися, пройти співбесіду й особисто надати пакет документів. Після чого при першій покупці учасникам буде видано спеціальну облікову картку. У день дозволяється вживати не більше 10 г канабісу.

Проектом обумовлено і захист персональних даних піддослідних: уся отримана інформація шифрується й анонімізується, а дослідницька група отримує лише список кодів без імен і прізвищ.

Для виробництва «наукового» канабісу адміністрація задіяла двох місцевих виробників, які мають винятковий дозвіл на вирощування марихуани, що містить ТГК. Точками видачі марихуани стали дев'ять аптек Цюріха, шість так званих соціальних клубів (Social Club) і міський Інфоцентр із наркотичних речовин, які зберігають речовину в сейфах.

Вартість «держ-гашишу» прирівняна до цін на чорному ринку та, залежно від продукту, коливається від 7,20 до 9,60 франків (приблизно від 7.5 до 10.04 євро).

Особливістю Цюріха є «соціальні клуби» — некомерційні об'єднання, яким видано дозвіл набувати канабіс і перепродувати його своїм членам у рамках дослідження. Члени об'єднань також можуть спільно використовувати цю речовину всередині приміщень клубу. Так робиться акцент на розвиток соціальної взаємодії та безпечного споживання.

Також нагадаємо, що законопроект 7457 фактично легалізує не «медичний канабіс», а суто побутове вживання легких наркотичних речовин — експерт.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Захищає від інсульту Схуднення Корисні продукти
Допомагає схуднути та захищає від інсульту: названо продукт із чарівними властивостями
1 хв на прочитанняВчора
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитання30 Квітня 2024
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитання29 Квітня 2024