Догори
Дати відгук

Відмінності між чоловіками і жінками: наскільки все серйозно

Справа не лише у вихованні, а й у фізіології.

2 хв на прочитання16 Жовтня 2021, 10:30
Поділитись:

«Сучасна газета» розповідає про те, звідки беруться психологічні відмінності між чоловіками та жінками. Називають дві головні причини: фізіологія та виховання.

На цілком фізіологічному рівні існує кілька вагомих і не дуже відмінностей, пише «Сучасна газета». Чоловічий мозок у середньому на 8-13 % більший за жіночий. Проте останнім часом науковці прийшли до висновку, що цей факт ніяким чином не є вагомим у плані загального функціонування. Різниця в щільності мозкових структур також не є причиною якихось суттєвих відмінностей.

Існує припущення, що багатозадачність жінок, тобто можливість виконувати кілька справ одночасно, пояснюється кращим нейронним зв‘язком між півкулями, натомість у чоловіків активніша передача інформації відбувається в межах однієї півкулі.

Але експериментально така гіпотеза поки не отримала наукового підґрунтя. Що ж до співвідношення сірої і білої речовини, то відмінності більш суттєві. Сіра речовина в людському мозку відповідає за обробку інформації, біла – за зв‘язок між центрами обробки інформації. Досліджено, що в чоловічому мозку в 6,5 % більше сірої речовини, у жіночому ж приблизно в 10 % переважає біла. Цим багато науковців пояснює здатність сильнішої половини до більш логічного мислення та жіночі вербальні здібності.

Крім того, важливо розуміти, що свій вплив на формування відмінностей на психологічному рівні має передусім виховання. Воно інколи дуже відрізняється для хлопчиків і дівчаток. Останні з самого дитинства отримують значно більшу дозу ласки і тепла, вони відразу в очах суспільства є жінками, коли ж для хлопчиків диктується вимога — стати чоловіком. Навіть у ранньому дитинстві хлопчикам дуже часто відмовляють у прояві своїх істинних емоцій. Найчіткіше це прослідковується у контексті сліз, які критикуються переважно саме для сильнішої половини людства.

«Саме звідси, напевно, походить їх неймовірно сильне прагнення до самореалізації. Вони індивідуалізуються у процесі власних поразок і перемог. Натомість жінка живе у світі своїх почуттів і емоцій», — ідеться в повідомленні.

Також ми розповідали, чому, перегодовуючи дитину, ви на все життя прирікаєте її на боротьбу із зaйвою вaгою.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроєкт про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання3 хвилини тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання2 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання5 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора