Догори
Дати відгук

Відхаркувальні засоби заборонені до 6 років. Педіатр про те, як лікувати вірус

Важливо пам’ятати, що антибіотиками віруси не лікують.

3 хв на прочитання13 Січня 2021, 11:26
Поділитись:

Олена Луцька, педіатриня та дитяча інфекціоністка, у подкасті hromadske.radio зауважила, що хворіти на вірусні інфекції малюк може скільки завгодно: немає жодної норми, наприклад, 5 чи 6 разів на рік, вона може хворіти часто. Проте важливо те, як і чим дитина хворіє.

«Якщо це просто нежить, який закінчується на рівні нежитю, то все нормально. Але якщо починаються ускладнення з боку вух, носа, легень щоразу, от тоді варто бити на сполох», — зазначила лікарка.

За словами Луцької лікування вірусних інфекцій на сьогодні симптоматичне. Тому коли вам призначають противірусні крапельки в носик або свічки у попу — це не є ефективним методом лікування. А деякі препарати можуть бути навіть шкідливими.

Лікарка нагадує, що важливо насамперед забезпечити правильні умови довкілля. Це вологість, температура повітря, адже якщо дитина перебуває у сухому, гарячому повітрі, буде тільки гірше. Необхідна достатня кількість пиття, адже малюку для того, щоб боротися з лихоманкою та розріджувати мокроту, потрібно пити достатньо рідини.

«Відхаркувальні засоби заборонені до 6 років. Пов’язане це з тим, що малюк не має сильного кашльового поштовху, тому якщо ми будемо давати такі сиропи, ми можемо спричинити ускладнення», — додала Луцька.

Декілька рекомендацій від педіатра:

  • Небулайзер (прилад для інгаляційного введення ліків у вигляді туману в легені — ред.), який всі дуже люблять використовувати, насправді можна використовувати лише у двох ситуаціях: якщо у малюка стенозувальний ларингіт або обструктивний синдром. Соплі, горло, просто кашель небулайзером не лікуються, він може тільки зашкодити.
  • Температура — це захисна реакція організму, тому на будь-яку інфекцію вона буде підвищуватися. Якщо малюк за високої температури почувається нормально, а для того, аби знизити йому температуру, його треба піймати, то не треба знижувати температуру.
  • Якщо ж малюка температура виснажує, він почувається погано, то ми можемо застосовувати дозволені у дитячому віці ібупрофен і парацетамол. Але тут є важливий момент: якщо малюк не буде пити, температура знижуватися не буде. Зниження температури — це передусім механізм випаровування. Тому якщо в кімнаті спекотно, малюк під ковдрою і не п’є, нічого не буде.

За словами Олени Луцької, якщо  дитина хворіє на COVID-19, тактика лікування має бути такою самою, як і за лікування інших вірусних інфекцій. Важливо пам’ятати, що антибіотиками віруси не лікують і противірусних ліків, окрім ліків проти грипу, на сьогодні не існує.

До слова, червоне горло у дитини без інших симптомів ні про що не свідчить. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Зображення згенероване ШІ
У Франції схвалили законопроект про заборону дискримінації за волоссям
1 хв на прочитання53 хвилини тому
Омікрон Коронавірус Вакцинація
В Україну доставлено 254 тисячі доз омікрон-специфічної вакцини проти COVID-19
2 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання6 годин тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання6 годин тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора