Останній день перед Великоднем — чудовий час, аби спекти паску власноруч. Домашня випічка перевершить магазинну за смаком і душевністю. «Здорові люди» пропонують три рецепти: класичну паску, ніжну з родзинками й оригінальну шоколадну — оберіть свій ідеальний варіант для святкового столу!
Інгредієнти:
борошно — 340 г;
олія — 190 г;
цукати — 100 г;
молоко — 90 г;
вода — 50 г;
цукор — 90 г для тіста + 40 г для глазурі + для оздоблення;
родзинки — 70 г;
яєчні жовтки — 3 шт.;
свіжі дріжджі — 12 г;
апельсиновий мармелад — 1 ст.;
сіль — до смаку;
мед — 1 ст.;
лимон (цедра) — 1 шт.;
апельсин (цедра) — 1 шт.;
ром — до смаку;
ваніль — до смаку;
мигдальне борошно — 25 г;
яєчний білок — 25 г;
картопляний крохмаль — 5 г;
мигдаль.
Приготування.
Спочатку краще приготувати ароматну пасту. Для цього апельсин і лимон ретельно промити та зняти дрібною терточкою цедру. Змішати цедру з медом, ваніллю та ложкою рому. Накрити харчовою плівкою та прибрати в холодильник мінімум на 3 години, а краще на ніч.
Для тіста налити теплі воду та молоко в миску і розкришити туди дріжджі. Розмішати до повного розчинення, потім всипати цукор і знову перемішати.
Висипати борошно в чашу міксера, поступово вливаючи молочну рідину, замішати тісто за допомогою насадки-гака.
Після цього додавати по одному жовтку, продовжуючи щоразу вимішувати до однорідної маси. В результаті має вийти гладка суміш, що добре тягнеться. Важливо, щоби при вимішуванні тісто сильно не нагрівалося. Якщо це відбувається, тісто можна викласти кілька хвилин на холодну робочу поверхню, після чого продовжити вимішування.
Потім покласти в тісто цитрусову пасту та мармелад і знову перемішати.
Потроху викладати в тісто сіль і масло, додаючи наступну порцію тільки після того, як попередні вберуться.
Коли тісто буде готове, всипати родзинки та цукати. Змішати та перекласти на робочу поверхню. Скласти тісто (активно не вимішувати) кілька разів і надати йому форму кулі.
Перекласти тісто в миску, змащену злегка маслом, і накрити його харчовою плівкою. Залишити при кімнатній температурі приблизно на 3 години, щоби піднялося. Потім прибрати у холодильник на 12 годин.
Наступного дня викласти тісто у форму (чи кілька форм), накрити харчовою плівкою та залишити ще на 3 години.
Аби приготувати глазур, збити міксером яєчні білки — і коли вони почнуть пінитися, потроху всипати цукор. Щойно вийде блискуча і щільна меренга, всипати картопляний крохмаль і мигдальне борошно. Змішати ложкою до отримання однорідної текучої глазурі та прибрати в холодильник.
Коли тісто відпочине, розподілити на його поверхні глазур і посипати цукровим піском і мигдалем.
Поставити в розігріту до 170 °C духовку приблизно на 50 хвилин, періодично перевіряючи готовність.
Щойно паска буде готова, проткнути її біля основи двома дерев'яними шпажками та перевернути догори ногами. Помістити шпажки між двома каструлями чи мисками однакової висоти. Це дозволить пасці не опасти та зберегти форму.
Інгредієнти:
борошно — 280 г (плюс 1 ст. л.);
родзинки — 100 г;
сушена журавлина — 100 г;
цукор — 160 г;
молоко — 160 г;
олія — 100 мл;
яйця — 2 шт.;
розпушувач — 2 ч. л.;
сіль — до смаку;
цукрова пудра — 100 г;
лимонний сік — 3 ст. л.
Приготування.
Сушену журавлину та родзинки залити окропом і залишити приблизно на 10 хвилин.
Просіяти в миску борошно з розпушувачем, цукром і сіллю.
В іншу миску розбити яйця, додати молоко, олію та збити віночком. Всипати в неї борошняну суміш і ретельно перемішати.
З ягід злити воду, обсушити і посипати борошном. Обваляти, щоб ягоди вкрилися борошном повністю. Викласти в готове тісто і перемішати.
Перекласти тісто у силіконову чи паперову форму. Випікати в духовці, попередньо розігрітій до 190 °C, приблизно 45-50 хвилин. Перевірити готовність за допомогою дерев'яної шпажки після протикання вона повинна виходити чистою.
Коли паска приготується, дістати її і залишити остигати.
Для глазурі висипати цукрову пудру в миску, додати лимонний сік і перемішати. Полити остиглу паску зверху.
Інгредієнти:
борошно — 350 г;
молоко — 170 г для тіста + 6 ст. л. для глазурі;
цукор — 150 г;
шоколадні краплі — 125 г;
соняшникова олія — 90 г;
яйце — 3 шт.;
цедра апельсина — з 1 шт.;
цедра лимона — з 1 шт.;
розпушувач — 15 г;
мигдальний ароматизатор — до смаку;
цукрова пудра — 200 г;
вершкове масло — 100 г;
какао — 3 ст. л.;
кольорові гранули для посипання — за бажанням.
Приготування.
Розділити яєчні білки та жовтки в різні миски. Збити білки міксером до утворення щільної піни.
Апельсин і лимон промити і зняти цедру.
До жовтків додати цукор, цедру й ароматизатор до смаку. Збити віничком або міксером усі інгредієнти, поступово вливаючи олію.
Потім, не припиняючи збивати, потроху додавати молоко, борошно, а потім розпушувач.
Після цього поступово викладати яєчні білки та шоколадні краплі, акуратно вимішуючи тісто ложкою.
Тісто викласти у форму та випікати при температурі 180 °C протягом 40 хвилин. Коли пасха приготується, дати трохи охолонути. Поки остигає, можна зробити глазур.
Цукрову пудру змішати з какао в невеликій каструльці. Молоко розігріти та влити в суміш пудри й какао. Помішуючи, тримати на слабкому вогні, доки суміш не стане однорідною. Потім довести до кипіння, покласти олію та перемішати до однорідності.
Розподілити глазур по пасці й посипати кольоровими гранулами.
Смачного та щасливого Великодня!
Більше новин читайте на GreenPost.