Сирна паска — одна з основних страв великоднього столу. Як правило, вона буває заварною, запеченою та сирою пресованою (без випікання). Ці види сирної паски трохи різняться за смаком, але мають традиційну форму у вигляді прямокутної піраміди. Обов'язкові умови для приготування будь-якої паски — вибирати потрібно якісні продукти та знати деякі тонкощі процесу. Про це розповідає сайт «Здорові люди».
Основний інгредієнт, сир, має бути свіжим і мати високу чи середню жирність. Найкраще підходить домашній сир.
Бажано використовувати не зернений сир. Якщо іншого немає, такий сир потрібно перекрутити через м'ясорубку, протерти через сито чи перебити блендером, аби крупинки не відчувалися.
Якщо сир дуже вологий, його слід покласти під прес, щоб вийшла рідина.
Якщо в рецепті передбачається використання сметани, то краще брати жирну та густу, а вершки — не менше 30 % жирності.
Цукор краще замінити на цукрову пудру.
Вершкове масло також бажано використовувати з високою жирністю, без рослинних добавок, що підходить для домашнього вживання. Його слід залишити перед приготуванням за кімнатної температури для розм'якшення.
Якщо в рецепті є яйця, вони мають бути максимально свіжими.
У сирну паску часто додаються родзинки, шоколад, горіхи, сухофрукти, кокосова стружка, цедра лимона й апельсина, мускатний горіх, кориця, ваніль, шафран, кардамон, бадьян тощо. Сухофрукти потрібно заздалегідь замочити у гарячій воді, потім відтиснути й обсушити. Прянощі та горіхи, як правило, додаються в подрібненому вигляді.
Для приготування паски можна придбати спеціальну форму — пасочницю. Як варіант, використовувати чотиригранну терку, сито чи пластикові цебра з отворами в дні.
Форма вистилається зсередини марлею в два шари і ставиться на тарілку великим отвором нагору. Всередину форми викладається сирна маса та накривається вільними кінцями марлі.
Зверху форму необхідно чимось закрити, наприклад, тарілкою, поверх якої встановлюється вантаж. Вся конструкція міститься в холодильник на 1-2 дні. Потім паска дістається, перевертається на широкий бік і звільняється від марлі.
Сиру пресовану пасху краще зберігати не більше 3 днів.
Під час приготування паски в духовку зазвичай ставиться вогнетривка посудина з водою, тоді сирна маса залишається м'якою та повітряною.
При випіканні паски дверцята духовки відчиняти не можна.
Як правило, паска випікається при 160 ° С протягом години — півтори години.
Готовність перевіряється дерев'яними зубочистками: якщо після протикання зубочисткою вона залишається сухою, продукт готовий.
Не варто зловживати добавками (сухофрукти, горіхи тощо) — вони можуть ускладнити процес підняття тіста.
Щоби скоринка, що вийшла при запіканні, не вийшла занадто твердою, верх паски слід змастити теплим молоком.
Тут усі інгредієнти чи їхня частина варяться на водяній лазні при постійному помішуванні до появи перших бульбашок.
Готову масу охолоджують, укладають у форму, поміщають під прес і витримують добу в холодильнику.
Важливий нюанс заварної паски: якщо її переварити, сир перетворюється на сухі шматочки, тому не переборщіть.
Приготовлену таким чином паску можна зберігати до тижня.
Паска класична
Інгредієнти:
сир — 1,8 кг;
вершкове масло — 100 г;
цукор — 100 г;
сметана — 180 г;
сіль за смаком.
Приготування.
Підготовлений сир (перетертий або перебитий блендером) перекласти в миску.
Вершкове масло з'єднати з цукром і розтерти масу дотику. Потім додати сметану і далі розтирати, доки кристали повністю не розчиняться.
Перекласти до сиру, посолити та ретельно перемішати.
Перекласти сирну форму для паски, придавити вантажем і прибрати на 12 годин в холодильник.
Сирна паска із родзинками та мигдалем
Для приготування слід використовувати дрібний цукор, краще цукрову пудру.
Інгредієнти:
сир — 1,6 кг;
цукор — 0,8 кг;
вершкове масло — 200 г;
яйця — 9 шт.;
сметана — 250 г;
родзинки — 150 г;
мигдаль — 100 г;
сіль за смаком.
Приготування.
У підготовлений сир додати сметану, перемішати.
У мисці з'єднати олію та цукор. Розтирати добіла, додаючи в процесі по одному яйцю, поки цукор весь не розчиниться.
До масляно-яєчної маси додати сир, мигдаль і родзинки, трохи посолити. Ретельно перемішати.
Сирну масу, що вийшла, перекласти у форму для паски, придавити вантажем і прибрати в холодильник щонайменше на 12 годин.
Шоколадна паска з сиру без яєць
Інгредієнти:
сир — 0,5 кг;
вершкове масло — 100 г;
вершки (не менше 33 %) — 350 мл;
цукрова пудра — 150 г;
шоколад — 200 г;
ванільний цукор — 1 ч. л.
Приготування.
Вершки вилити в каструльку, підігріти. Шоколад поламати чи натерти тертці, додати в вершки. Ретельно розмішати, доки маса не стане однорідною.
Вершки збити. Масло та цукрову пудру з'єднати і теж збити. Потім влити вершки та перемішати.
Викласти до маси, що вийшла, ванільний цукор, шоколадну суміш і злегка збити міксером.
Перекласти сир у форму для паски, притиснути зверху вантажем і прибрати в холодильник щонайменше на 12 годин.
Сирна паска з маком, корицею та родзинками
Інгредієнти:
сир — 1 кг;
цукор — 200 г;
вершкове масло — 200 г;
яйця — 5 шт.;
ванільний цукор — 15 г;
желатин — 50 г;
лимон — ½ шт.;
родзинки — 50 г;
кориця — 15 г;
мак — 20 г.
Приготування.
Желатин заздалегідь замочити.
Сир розтерти в мисці чи збити блендером.
Яйця збити із цукром. Додати м'яке вершкове масло, ванільний цукор і все розмішати. Перекласти до сиру.
Поставити миску з сирною сумішшю на гарячу водяну лазню і нагрівати, помішуючи, поки суміш стане однорідною.
Лимон помити і зняти цедру, додати сир.
Влити желатин, перемішати. Почекати, доки маса трохи охолоне, і прибрати в холодильник до повного остигання.
Перекласти масу у форму для паски, прошаровавши її маком, корицею та родзинками.
Забрати в холодильник на ніч.
Паска сирна без яєць
Інгредієнти:
сир — 0,5 кг;
цукрова пудра — 120 г;
сметана — 120 г;
вершкове масло — 100 г;
ванільний цукор — 1 пакетик;
родзинки — 60 г;
курага — 60 г;
чорнослив — 60 г;
апельсинова цедра.
Приготування.
Сухофрукти заздалегідь замочити у гарячій воді, промити й обсушити, нарізати смужками.
У сметану всипати ванільний цукор і звичайний. Розмішати до розчинення кристалів.
З'єднати сметану з підготовленим сиром і розм'якшеним вершковим маслом. Ретельно перемішати. Покласти сухофрукти та цедру, перемішати.
Сирну масу викласти у форму, придавити вантажем і залишити в холодному місці на 10-12 годин.
Потім вантаж прибрати, а паску прибрати в холодильник проти ночі. При подачі можна прикрасити різнокольоровою посипкою.
Паска зі згущеним молоком
За бажання сметану можна замінити йогуртом.
Інгредієнти:
сир — 0,5 кг;
вершкове масло — 150 г;
згущене молоко — 250 г;
сметана — 150 г;
ванільний цукор — 1 ч. л.
Приготування.
Підготовлений сир з'єднати в мисці з м'яким маслом і розтерти.
Додати згущене молоко, сметану та ванільний цукор. Перебити блендером до однорідності.
У форму для паски викласти сирну масу (вона може стати після збивання більш рідкою) і притиснути чимось важким.
Поставити в холодильник щонайменше на 12 годин.
Паска з цукатами та горіхами
Інгредієнти:
домашній сир — 0,5 кг;
яйця — 3 шт.;
вершкове масло — 100 г;
вершки — 200 мл;
цукор — 125 г;
ванілін — 10 г;
родзинки — 50 г;
волоські горіх — 50 г;
цукати — 30 г.
Приготування.
Додати до підготовленого сиру розм'якшене вершкове масло і добре розмішати.
Яйця розтерти із цукром. Робити це краще відразу в мисці, яку зручно поставити на водяну лазню.
Додати до яєць вершки та ванільний цукор, розмішати.
У каструльку для водяної лазні налити воду, зверху поставити миску з яйцями та поставити на плиту. Варити при постійному помішуванні до того часу, поки маса стане схожою за консистенцією на густу сметану.
Зняти з вогню та помістити в посудину із холодною водою.
Родзинки залити окропом на 10-15 хвилин, потім воду злити. Родзинки обсушити.
Горіхи злегка підсмажити і подрібнити на шматочки.
Сир, родзинки, горіхи та яєчно-масляну масу з'єднати та перемішати.
Викласти у форму та прибрати в холодильник на 12 годин.
Перед подачею прикрасити на власний смак.
Паска з ромом
Інгредієнти:
сир — 0,8 кг;
яйця — 2 шт. ;
вершкове масло — 120 г;
цукрова пудра — 100 г;
вершки 30 % жирності — 150 г;
ром чи бренді — 5 ст. л.;
родзинки киш-миш — 50 г;
цукати — 100 г;
ванілін — пакетик.
Приготування.
Залити родзинки ромом.
У яєць відокремити жовтки (білки не знадобляться). Розтерти жовтки із цукром у густу піну. Після цього додати вершки та поставити миску на водяну лазню. Тримати, помішуючи, доки не загусне, але не доводити до кипіння. Потім миску поставити в посудину із холодною водою.
Поєднати всі продукти: підготовлений сир, жовтково-сметанну масу, цукати, родзинки (разом із ромом), розм'якшене вершкове масло та ванілін. Ретельно перемішати.
Викласти сирну масу у спеціальну форму, зверху причавити вантажем і залишити на 12 годин у холодильнику.
Перед подачею прикрасити паску на свій смак.
Паска сирна в духовці
І сир, і сметану для приготування вибирайте високої жирності. Сир — не менше 9 %, сметану — не менше 20 %. Всі продукти для паски повинні бути кімнатної температури.
Інгредієнти:
сир — 750 г;
сметана — 150 г;
вершкове масло — 120 г;
яйця — 4 шт.;
цукор — 150 г;
крохмаль кукурудзяний — 3 ст. л.;
родзинки — 80 г;
ванілін — 1 пачка;
сіль за смаком.
Приготування.
У зручну глибоку миску викласти підготовлений сир, сметану, м'яке вершкове масло та крохмаль. Перебити блендером до однорідного стану.
Яйця розбити в окрему миску і збивати на невисокій швидкості, потроху додаючи цукор, сіль і ванілін. Збивати до отримання світлої пишної маси.
Викласти до сиру й обережно перемішати, щоб маса стала однорідною.
Додати родзинки та знову розмішати.
Форму для випікання вистелити папером і рясно змастити олією, щоб паска не прилипла.
Поставити в розігріту до 180 ° С духовку. Під лист необхідно поставити жароміцний посуд із водою — за рахунок цього пасха вийде ніжнішою.
Випікати залежно від духовки близько години. Готовність перевірити зубочисткою: при протиканні випічка має залишитися сухою.
Готову паску дістати і залишити остигати у формі.
За бажання зверху прикрасити паску глазур'ю.
Також ми писали про ніжний великодній крафін — рецепт модної паски.