Догори
Дати відгук

Вейпінг може підвищити ризик серцевої недостатності — науковці

Від 5 % до 10 % підлітків і дорослих зараз курять вейп.

3 хв на прочитання08 Квітня 2024, 20:14
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Нове дослідження показало, що вейпінг підвищує ймовірність серцевої недостатності, повідомляє HealthDay.

«Все більше досліджень пов'язують електронні сигарети зі шкідливими наслідками і виявляють, що вони можуть бути не такими безпечними, як вважалося раніше. Різниця, яку ми побачили, була суттєвою. Варто подумати про наслідки для вашого здоров'я, особливо щодо здоров'я серця», — сказав провідний автор дослідження д-р Якубу Бене-Алхасан, лікар-резидент MedStar Health у Балтиморі.

Серцева недостатність часто розвивається після серцевого нападу і призводить до ослаблення серця, внаслідок чого воно більше не може ефективно перекачувати кров. Серцева недостатність може призвести до інвалідності, госпіталізації та смерті.

За оцінками, від 5 % до 10 % підлітків і дорослих зараз курять вейп, причому багато з них стають залежними від нікотину, що міститься в електронних сигаретах.

У своєму дослідженні Бене-Алхасан та його колеги проаналізували національну базу даних охорони здоров'я США, щоб порівняти використання електронних сигарет і будь-який діагноз серцевої недостатності у майже 176 000 дорослих.

Середній вік людей становив 52 роки, 60,5 % з них були жінками, і трохи більше ніж у 3240 учасників розвинулися серцеві захворювання протягом періоду спостереження трохи менше чотирьох років.

Люди, які вживали вейп, мали на 19 % більше шансів отримати діагноз серцевої недостатності, ніж ті, хто його не вживав, повідомили дослідники з Балтімора. Цей висновок залишився вірним навіть після того, як вони врахували інші фактори ризику серцевих захворювань і вживання інших речовин, таких як тютюн або алкоголь.

Ефект виявився специфічним для певного типу серцевої недостатності, відомого як серцева недостатність зі збереженою фракцією викиду (СНзФВ). У цьому стані серцевий м'яз стає жорстким, тому серце не наповнюється кров'ю так, як повинно між скороченнями. Автори відзначають, що показники HFpEF зросли за останні роки.

«Я думаю, що це дослідження давно назріло, особливо з огляду на те, наскільки популярними стали електронні сигарети. Ми не хочемо чекати занадто довго, щоби зрештою дізнатися, що вони можуть бути шкідливими, а на той час багато шкоди вже може бути завдано. Завдяки подальшим дослідженням ми зможемо дізнатися набагато більше про потенційні наслідки для здоров'я та покращити інформування громадськості», — каже Бене-Алхасан.

Дослідники зазначили, що Центр з контролю та профілактики захворювань США не рекомендує вейпінг як засіб для відмови від куріння. Натомість агенція радить поєднувати консультування щодо відмови від куріння з медикаментозним лікуванням як найкращий спосіб позбутися шкідливої звички.

Оскільки ці висновки були представлені на медичній нараді, їх слід розглядати як попередні, доки вони не будуть опубліковані в рецензованому журналі.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Захищає від інсульту Схуднення Корисні продукти
Допомагає схуднути та захищає від інсульту: названо продукт із чарівними властивостями
1 хв на прочитанняВчора
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитання30 Квітня 2024
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024
«Розумні» презервативи: нові технології дарують нові можливості подбати про своє здоров’я
1 хв на прочитання29 Квітня 2024