Вчені складають перелік льодовиків, що зникають через потепління

1 хв на прочитання10 Серпня 2024, 20:42
Фото ілюстрітивне: Shutterstock.com

Дві третини світових льодовиків можуть зникнути вже до кінця цього століття.

Американські дослідники з Університету Райса укладають перелік льодовиків, які зникають через глобальне потепління. Кажуть, на втілення такої ідеї їх надихнув "похорон льодовика" Okjökull в Ісландії у 2018 році. Його тоді влаштували, щоб привернути увагу громадськості до проблеми стрімкої втрати глобальних запасів прісної води через потепління.

Науковці хочуть фіксувати незворотні зміни, які відбуваються на планеті через зміни клімату. За їхніми прогнозами, дві третини світових льодовиків можуть зникнути вже до кінця століття.

Згідно з результатами дослідження, яке провели у 2023 році, лише у Новій Зеландії розтанули понад 264 льодовики. Натомість у Китаї за кілька десятиліть – понад 8300.

"У "Глобальному списку втрат льодовиків" ми представимо 15 нещодавно втрачених по всьому світу і тих, які перебувають під загрозою зникнення. Для цього будемо співпрацювати з науковцями та громадами, щоб щороку поповнювати цей список, оскільки вони продовжують зникати", – пояснили вчені.

Оприлюднити перелік планують вже 17 серпня. Цього дня на півострові Селтьярнарнес поблизу столиці Ісландії Рейк'явіка відкриють Цвинтар льодовиків. Там встановлять 15 надгробків, де вкажуть імена льодовиків з усього світу, які зникли внаслідок глобального потепління.

Більше новин читайте на GreenPost.

Актуально

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Поділитись: